30 Eylül 1999 21:00

Hatemi üniversitelileri uyardı

İran'da geçtiğimiz aylarda üniversitelilerin eylemlerine saldırı emri veren Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, yeni öğretim yılına başlayan üniversite öğrencilerini uyardı.

Paylaş
Hatemi üniversitelileri uyardı
İran'da geçtiğimiz aylarda üniversiteliler tarafından özgürlük talebiyle düzenlenen eylemlere saldırı emri veren Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, yeni öğretim yılına başlayan üniversite öğrencilerini uyardı.
Üniversitelerin bu hafta açıldığı İran'da dini lider Ali Hamaney'in yayınladığı mesajda da, şeriat rejimine karşı girişimler 'düşmanlık' olarak nitelendirildi.
Öğrencilere suçlama
Üniversitelerde yeni öğretim yılının başlaması dolayısıyla Ayetullah Humeyni'nin mezarı başında düzenlenen törende bir konuşma yapan Hatemi, öğrencilerin "dikkatli" olması gerektiğini söyledi ve öğrenci örgütlerinin demokratik taleplerini duyurmak için okullarda yürütmek istedikleri faaliyetleri 'gerginlik ve kriz yaratma çabası' olarak değerlendirdi. Bu çabalara sert bir şekilde karşı konulması gerektiğini savunan Hatemi, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, "Halk aleyhine yapılacak en büyük plan, üniversiteyi toplumdan ayırmaktır" dedi. Hatemi, bu planın, "gelenek ve geçmişin ülkenin ilerlemesini engellediğini düşünen şahsiyetsiz Batıcılar" ile "toplum ne kadar geri kalırsa dinin o kadar fazla korunacağını sanan karanlık düşünceliler" olmak üzere iki grup tarafından yapıldığını söyledi.
'Düşman' edebiyatı
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, öğrencilere gönderdiği mesajda, "düşmanın, üniversiteyi din ve bilimin doğru yolundan ve devrimci bir ruha sahip olmaktan vezgeçirmek istediğini" belirterek, "komplolara karşı koymanın en büyük sorumluluğunun üniversiteler üzerine düştüğünü" söyledi.
İran'da geçtiğimiz temmuz ayında Tahran Üniversitesi'nde başlayan ve 'Ya özgürlük, ya ölüm' sloganıyla birçok kente yayılan öğrenci gösterilerine devlet güçleri kanlı bir biçimde müdahale etmiş ve gönüllü milis güçleriyle askerlerin düzenlediği saldırılarda birçok öğrenci katledilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Diktatör her gün lanetleniyor

SONRAKİ HABER

AGSK projesi işlemeye başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...