29 Eylül 1999 21:00

'Doğu Anadolu'da deprem ihtimali

   her zaman yüksek'

Paylaş
'Doğu Anadolu'da deprem ihtimali
    her zaman yüksek'
Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem sonrası artçı sarsıntıların devam etmesiyle kamuoyunun ilgisi bu bölgeye yönelirken, deprem bölgesi olan Doğu Anadolu'nun unutulmaması gerektiği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeofizik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kenan Gelişli, Marmara'da yaşanan depremin çok büyük etki yarattığını vurgulayarak, "Bütün dikkatler bu bölgeye kaydırıldı. Marmara depremi ile birlikte Doğu Anadolu unutuldu. Ancak bu bölgede deprem olma ihtimali her zaman yüksektir" dedi.
Doç. Dr. Gelişli, deprem kuşağı üzerinde yer alan Doğu Anadolu'nun dikkatlerden kaçırılmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu bölgede 1939 Erzincan depreminden sonra sürekli büyük depremler yaşanıyor. Bu bize gösteriyor ki, buradaki fay hattı devamlı hareket halinde bulunuyor. Dolayısıyla bu bölgede deprem olma ihtimali her zaman yüksektir. Onun için bu bölgedeki çalışmalar ve tedbirler sıklaştırılmalıdır."
KTÜ Jeofizik Bölümü olarak 3 deprem izleme istasyonu kurmak için başvuruda bulunduklarını bildiren Doç. Dr. Gelişli, yeterli ödenek sağlayamadıklarını kaydetti. Doç. Gelişli şunları söyledi: "Altyapımız hazır. Ancak veri alabilmek için sürekli Kandilli'ye gidiyoruz. Artık verilere kendimiz ulaşmamız lazım. Doğu Anadolu'yu incelemek için bölüm olarak hazırız. Tek sorunumuz maddi kaynak. Özellikle belediyelerin alt zeminlerle ilgili aydınlatılması gerekir. Bunu yapabiliriz."
ÖNCEKİ HABER

Depremzede esnafın isyanı

SONRAKİ HABER

'Bu komisyondan insanca yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...