29 Eylül 1999 21:00

Depremzede esnafın isyanı

Kendilerine yardım etmeyen devleti ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu'nu protesto eden esnafın, İzmit-Bursa yolunu kesmesi polis barikatıyla engellendi.

Paylaş
Depremzede esnafın isyanı
Gölcüklü ve Değirmendereli esnaf devletin kendilerine hiçbir yardım yapmaması nedeniyle yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş Kavaklı sahilinden Gölcük merkeze kadar yapıldı ve yaklaşık 300 kişi katıldı.
Yürüyüş sırasında basın açıklaması yapan esnaf, kendilerine yardım gelmediğini, verilen kredinin yetersiz ve yüksek faizli olduğunu söyledi. Gölcük'te en çok esnafın zarar gördüğü belirtilen açıklamada, esnafa yardım etmeyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu eleştirildi. Daha sonra İzmit-Bursa yolunu kesmek için yürüyüşe devam eden esnaf, burada "Esnafız, haklıyız, kazanacağız" ve "Gölcük sahipsiz" sloganlarını attılar. Gölcük ile ilgili olan sloganlar atıldıktan sonra yapılan eyleme halkın da katıldığı gözlenirken, yürüyüş polis barikatıyla engellendi. Burada eylemlerine son veren esnaf, pazar günü saat 10.00'da daha fazla katılımla bir yürüyüş daha gerçekleştireceğini bildirdi.
Geçici iskân bilmecesi
Gölcük'te, depremzedeler için yaptırılacak geçici prefabrik konutların inşaatına, arazilerin kamulaştırma işlemi yapılmadığı için başlanamıyor. İlçeye bağlı Şirinköy'de yapılması planlanan prefabrik konutların, altyapı ihalesini kazanan firmanın, konut alanındaki meyve ağaçlarını, arazi sahiplerine bilgi vermeden kesmesi tepkilere yol açtı. Arazilerinin kamulaştırma ya da kiralanmasına ilişkin kendilerine bilgi verilmeyen yer sahipleri, altyapı hazırlıklarını yürüten firmanın çalışanlarını engellediler. Durumu Gölcük Kaymakamlığı'na bildiren köylüler, arazilerinin kendilerine sorulmadan başka amaçla kullanılmasının yanlış olduğunu belirttiler.
Gölcük Kaymakamı Cumhur Ersoy da gerginlik konusunda yaptığı açıklamada, köylülerle anlaşma yolu arayacaklarını belirtti. Bu arazilerin kamulaştırılması ya da kiralanması yoluna başvurulacağını bildiren Ersoy, "Anlaşma sağlanamadığı takdirde, başka alanlar belirlenecek" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ceylankent'e de dava açıldı

SONRAKİ HABER

'Doğu Anadolu'da deprem ihtimali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...