29 Eylül 1999 21:00

BM bisküvileri hasta etti!

Doğu Timor'da milis katliamlarından kaçanlara yapılan gıda yardımı, bazı mültecilerin rahatsızlanmasına yol açtı.

Paylaş
BM bisküvileri hasta etti!
Doğu Timor'da milis katliamlarından kaçanlara yapılan gıda yardımı, bazı mültecilerin rahatsızlanmasına yol açtı.
Endonezya yanlısı milislerin, Doğu Timor'un bağımsızlığı için yapılan referandumun ardından yoğunlaştırdıkları saldırılar, onbinlerce kişinin dağlara kaçmasına yol açmış, ardından Birleşmiş Milletler (BM) güçleri, katliamlara son vermek gerekçesiyle adaya girmişti.
Yardım askıya alındı
BM, bazı Timorluların rahatsızlanması nedeniyle, dağlık bölgelerde gizlenen Doğu Timorlu mültecilere havadan yiyecek yardımını askıya aldı.
BM Sözcüsü Afia Ali, söz konusu yardımlar arasında yer alan bazı bisküvilerin, nişasta ağırlıklı gıda alışkanlığı olan Doğu Timorlulara aşırı proteinli geldiğini ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara yol açtığını söyledi.
Ali, dağlık bölgelere havadan yapılan yardımlardan bazılarının mültecilerin bulunduğu yerlere isabet etmediğini, bunun da sorun yarattığını kaydetti.
10 yanmış ceset
Doğu Timor'un başkenti Dili'de 10 kişinin yanmış cesetlerinin bulunduğu bildirildi. Dili'nin dış mahallelerinden Tasi Tolu'da bir kamyonda bulunan cesetlerin, yaklaşık iki hafta önce hükümet yanlısı milisler ve Endonezya polisi tarafından öldürülen kişilere ait olduğu belirtildi.
Olaya tanık olan Alberto A.C. Pereira adlı kişi, milisler ve polislerin kamyonda bulunanları önce palayla doğradıklarını, sonra da ateşe verdiklerini söyledi.
Yönetime katılma talebi
Bu arada, Doğu Timor bağımsızlık liderleri, BM'nin geçiş dönemindeki yönetiminde aktif rol almak istediklerini bildirdiler. Xanana Gusmao ve Nobel Barış Ödülü sahibi Jose Ramos Horta, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile bir araya geldi.
Gusmao, görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, Doğu Timor'da sadece BM'nin yükümlülüğünde bölgeler olacağı gibi, yükümlülüğün paylaşılacağı ve sadece kendilerinin yükümlü olacağı bölgelerin de bulunacağını söyledi.
Horta da, başkan yardımcısı olduğu Timor Ulusal Direniş Konseyi (CNRT) ile her aşamada görüş alışverişinde bulunulmasını ve CNRT'nin bağımsızlıktan önceki geçiş sürecinde aktif rol almasını beklediklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İsrail'den cezaevi itirafı

SONRAKİ HABER

IMF'den timsah gözyaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...