29 Eylül 1999 21:00

İsrail'den cezaevi itirafı

İsrail hükümeti, işgal altındaki Güney Lübnan'da bulunan bir cezaevine mali destek verdiğini ve cezaevindeki sorgucuları eğittiğini kabul etti.

Paylaş
İsrail'den cezaevi itirafı
İsrail hükümeti, işgal altındaki Güney Lübnan'da bulunan bir cezaevine mali destek verdiğini ve cezaevindeki sorgucuları eğittiğini kabul etti. İşkenceleriyle ünlü El Khiam Cezaevi'nde, 100'den fazla Lübnanlı savaş esiri tutuluyor. İsrail yanlısı Güney Lübnan Ordusu (SLA) tarafından yönetilen El Kham, tutuklanan Hizbullah üyelerinin de götürüldüğü yer.
14 tutuklu öldürüldü
İsrailli insan hakları örgütü B'tselem'den Ezekiel Lein, cezaevindeki şartların çok kötü olduğunu belirtti. Lein, 14 tutuklunun işkence veya işkence sonrası yetersiz tedavi nedeniyle burada öldüğünü kaydetti.
İsrail, cezaevinde yapılanlardan doğrudan sorumlu olduğunu, Orgeneral Dan Halutz'un yazılı ifadesiyle kabul etti. El Khiam tutukluları ve insan hakları örgütleri tarafından İsrail Yüksek Mahkemesi'ne sunulan şikâyet dilekçesi üzerine ifade vermek zorunda kalan Halutz, cezaevi idaresi ile ilişkili olduklarını kabul etti.
Maaşları da İsrail'den
Orgeneral Halutz, yeminli ifadesinde, "İsrail gizli polisi Şin Bet ile SLA arasında, istihbarat toplama ve sorgulama konularında işbirliği bulunmaktadır. Bu kapsamda, Şin Bet ajanları, SLA'ya yardım etmekte ve onları bilgilendirmektedir" dedi. İfadede ayrıca, cezaevi personelinin maaşlarının bugüne dek İsrail ordusu tarafından ödendiği, ancak bu uygulamanın kısa bir süre içinde sona erdirileceği söylendi.
ÖNCEKİ HABER

Çeçenya'da mülteci alarmı

SONRAKİ HABER

BM bisküvileri hasta etti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...