28 Eylül 1999 21:00

Genelkurmay set çekti

Genelkurmay Başkanlığı, eylül ayı değerlendirmesinde, PKK'nin silahlı mücadeleyi bırakma ve Türkiye dışına çekilme kararı için, "PKK'nın sıkıştığı zaman buna benzer taktikler uygulayarak zaman kazandığı" yorumunu yaptı.

Paylaş
Genelkurmay set çekti
Genelkurmay Başkanlığı eylül ayı değerlendirilmesinde, Abdullah Öcalan'ın PKK Başkanlık Konseyi tarafından olumlu yanıt verilen silahlı mücadeleye son verme ve sınır dışına çekilme çağrısının eylül ayı içerisinde en çok tartışılan konu olduğu belirtilirken, bu gelişmenin, "terör örgütü ve onun elebaşısı tarafından sözde kendi inisiyatifleri ile başlatılan bir barış girişimi olarak iç ve dış kamuoyuna sunulmaya çalışılması ve buna bazı kişi ve kuruluşların da arabuluculuğa dahi soyunarak alet olmaları dikkat çekicidir" denildi.
Açıklamanın devamında, "Bu durum yıllardır terörle mücadeleyi büyük bir inanç ve kararlılıkla yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer güvenlik güçlerinin kesin bir başarısı ve Türk milletinin sabrının sonucudur. Hal böyle iken, terör örgütünün son zamanlardaki çırpınışlarını sözde örgütün inisiyatifinde gelişen barış girişimleri olarak alagılayıp neredeyse alkışlamayı anlamak mümkün değildir" denildi.
"Örgüt çıkmazda"
Genelkurmay Başkanlığı Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgi Merkezi'nden yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu girişimin terör örgütünün içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarmaya yönelik bir propaganda olduğunu, olaya dikkatle bakan herkesin anlaması mümkündür. Sözde 'demokratik cumhuriyete katılım' adı altında devlete teslim edilmek istenen sembolik 20-25 kişilik terörist grup da bu propagandanın bir parçasıdır. Bu sembolik hareketi ile terör örgütü aslında bir yandan mevcut koşulları ve bu kapsamda yürürlüğe konmuş olan Pişmanlık Yasası'nı tam olarak silah bırakmak için yeterli görmediğini ve başka beklentiler içinde olduğunu göstermekte, diğer yandan silahlı grupları elinde koz olarak tutmaya ve bu beklentilerinin karşılanması için pazarlık konusu yapmaya çalışmakta ve bir anlamda yine silaha başvurma tehdidinde bulunmaktadır. Silahlı mücadeleyi bıraktığını iddia eden terör örgütünün,devlete ve Türk adaletine teslim olma yerine Türkiye dışına çıkma kararı almış olması bu niyetin açık bir ifadesidir."
"TSK bitirmekte kararlı"
Genelkurmay açıklamasında PKK'nin attığı adım 'taktik' olarak değerlendirildi ve şöyle denildi:
"Terör örgütünün sıkıştığı her dönemde buna benzer taktikleri uygulayarak zaman kazandığı ve bilahare kanlı eylemlerini eskisinden daha şiddetli olarak devam ettirmeye çalıştığı, konuya duyarlı kamuoyunun bilgisi dahilindedir."
Genelkurmay'ın PKK ile mücadele kararlılığının devam ettiğinin ifade edildiği bölüm ise, "Geçmişte de olduğu gibi İran-Irak ve Suriye'deki terörist varlığı Türkiye için yakın tehdit olmaya devam etmektedir. Kaldı ki, 1000 civarında terörist de yurtiçinde bırakılmıştır" denildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "terörle mücadelesinin hedefinin yurtiçi ve yurtdışındaki bu silahlı tehdidin tamamen ortadan kaldırılması olduğu"na vurgu yapıldı. Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, terörün bitmesini herkesten çok arzuladığı" belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: "Ancak gelişmeler ne terör örgütünün ne de onun destekçisi çevrelerin niyetlerinin değişmediğini, terörü devam ettirmeye çalıştıklarını göstermektedir. Bu durumda terör ve onun yaratıcısı terör örgütü, iç barış ve milletimizin huzur ve refahı için en önemli tehdit olma özelliğini devam ettirmektedir. Bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri bu mücadeleyi son terörist etkisiz hale getirilene kadar sürdürmeye kararlıdır. Teröristler için tek çıkış yolu da teslim olmak ve pişmanlık yasasından yararlanmak için yüce Türk adaletine sığınmaktır."
Genelkurmay açıklamasında ayrıca, eylül ayı içerisinde PKK'lilerce 21 olayın meydana geldiğini, bunun da ağustos ayına göre yüzde 50'lik bir azalmayı ifade ettiğini tespiti yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

Kötü ekonomi esnaf ve memuru etkiliyor

SONRAKİ HABER

Hürriyet'e yalan haber tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...