28 Eylül 1999 21:00

Kosova yağması başlıyor

Batılı emperyalistler, Kosova'nın 'yeniden yapılandırılması' için görüşmelere başladı. Dün düzenlenen Kosova toplantısının birinci gündemi, özelleştirme oldu.

Paylaş
Kosova yağması başlıyor
Yugoslavya'ya aylarca bomba yağdırdıktan sonra Kosova'yı işgal eden emperyalist devletlerin temsilcileri, dün bir araya gelerek bölgenin "yeniden inşası"nı tartıştılar. Toplantının birinci gündemini, beklendiği gibi, özelleştirme oluşturdu.
'Harikalar Diyarı'!
Kosova'nın BM idaresi altına girmesinden bu yana, Balkanlar'ın bu sorunlu bölgesinin "liberalleştirilmesi" yönünde adımlar atılmıştı. Bunlar arasında, döviz kullanımının yasal hale getirilmesi de bulunuyordu. Özellikle maden işletmelerinin özelleştirilmesi yönündeki değişikliklerin, sonbaharla birlikte başlayacağı belirtiliyor. BM'nin Kosova özel temsilcilerinden Joly Dixon, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Kosova, tıpkı Alis'in Harikalar Diyarı'na benziyor. Aynı noktada kalabilmek için sürekli daha hızlı koşmak gerekli" dedi.
Batılı emperyalistler, temmuz ayında düzenledikleri ilk toplantıda, Kosova için toplam 2.1 milyar dolarlık "yardım" paketinde anlaşmışlardı. Şimdi, bu "yardım"ın karşılığı olarak bölge ekonomisinin "yeniden yapılandırılması" gündemde. Kasım ayında düzenlenecek bir diğer toplantıda, bölgenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının nasıl paylaşılacağı ele alınacak.
İşletmelerin yabancılara devri
BM yetkilisi Dixon, dünkü toplantıya sunduğu raporda, ilkbahar aylarına dek Kosova'daki küçük ve orta ölçekli kamu işletmelerinin özelleştirilebileceğini dile getirdi. "Ekonomik büyümeyi hızlandırma" gerekçesiyle yapılacak olan özelleştirme, yabancı "stratejik" yatırımların teşviki yoluyla gerçekleşecek. Büyük kamu işletmelerinin özelleştirilmesi için ise, BM gözetiminde yapılacak olan seçimler beklenecek. Yine de, önümüzdeki yıl içinde yürürlüğe girecek olan pilot program ile, bazı büyük kamu işletmeleri uluslararası tekellere devredilecek. Raporda, bu konuda şöyle deniliyor: "Başarı şansını artırmak için, pilot programın uygulanmasına yardımcı olacak mali danışmanlar ödüllendirilmelidir. Bu danışmanlara, büyük işletmeler arasından belli sayıda (10 olabilir) işletmeyi seçme hakkı tanınabilir." BM'ye göre, Kosova'da 200 civarında kamu işletmesi bulunuyor. Bunların 66'sı, büyük işletme niteliğinde.
İşsizlik kapıda
Raporda yer alan sektör bilgileri, emperyalistlerin hangi alanlara öncelik verdiği hakkında da ipuçları veriyor. "Kalkındırılması" istenen sektörler arasında tarım, hayvancılık, madencilik ve gıda bulunuyor. Ayrıca; bölgede odun, petrol ve inşaat malzemesine yoğun talep olduğu dile getiriliyor. Savaştan önce bölgede bulunan 120 bin kamu çalışanının sayısının 52 bine indirilmesinin önerilmesi, önümüzdeki yıllarda onbinlerce Kosovalıların işsizlikle karşı karşıya kalacağını gösteriyor.
ÖNCEKİ HABER

EGS deprem rantı peşinde

SONRAKİ HABER

Milislerden 'gerilla savaşı' tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa