27 Eylül 1999 21:00

Katliama kitlesel protesto

Ankara Merkez Cezaevi'ndeki katliam, dün Ankara Kızılay'da, YKM mağazası önünde yaklaşık 1000 kişi tarafından protesto edildi.

Paylaş
Katliama kitlesel protesto
Ankara Merkez Cezaevi'ndeki katliam, dün Ankara Kızılay'da, YKM mağazası önünde kitlesel bir şekilde protesto edildi. İHD, ÇHD, SES, Enerji Yapı Yol-Sen, Halkevleri, Tüm Sosyal-Sen, TSİP, ÖDP, EMEP, HADEP, SİP, TİYAD ve THYD-Der'in çağrısı üzerine eyleme katılan yaklaşık 1000 kişi, "Kahrolsun faşist diktatörlük", "Katil devlet hesap verecek", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Faşizme karşı omuz omuza" gibi sloganlar atarak öfkelerini dile getirdi.
Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Başkanı Lütfü Demirkapı, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde yaşananın bir katliam olduğunu belirterek, 11 insanın vahşice öldürülmesinden ve onlarca insanın yaralanmasından hükümetin sorumlu olduğunu söyledi. Cezaevinde yaşanan katliama ilişkin Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaların yanıltıcı olduğunu beliten Demirkapı, gündem değiştirmede uzmanlaşan yetkililerin yeni oyunlar ve tezgâhlar peşinde olduğunu vurguladı.
Bayrampaşa Cezaevi'nde yaşanan olayın acizliğini örtmek isteyen devletin, tutuklu ve hükümlülere vahşice saldırdığını ifade eden Demirkapı, "İnsan hakları paketinden söz edenler, siyasi tutuklu ve hükümlülere ilaç dahi vermezken, çetelere uyuşturucu ve silahlar içeri nasıl sokulabilmektedir?" diye sordu.
Demirkapı, devlet yetkililerinin asıl bu konuda kamuoyuna açıklama yapmasını isteyerek, "Devlet yetkilileri, 'dış güçlere' insan hakları paketleri sunabilmek için ABD'ye giderken, cezaevinde katledilen, yaralanan onlarca insanımızın kanlarını ve kaybedilen yaşamlarını götürüyorlar" dedi. Operasyonların, sevklerin ve sürgünlerin durdurulmasını, yaralıların tedavisinin yapılmasını, sorumluların ve katillerin yargılanmasını ve cenazelerin derhal ailelere teslim edilmesini istediklerini bildiren Demirkapı, katliamın sorumlularını istifaya çağırdı.
Bakanla görüşme
Konuşmanın ardından, İHD, SES, ÇHD, Enerji Yapı Yol-Sen, TİYAD ve Halkevleri'nden oluşan heyet Adalet Bakanlığı ile görüşmeye giderken, eyleme katılanlar görüşmenin sonucunu beklediler. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Demirkapı, Adalet Bakanlığı'ndan cezaevinden sevklerin durdurulmasını, sevk edilenlerin yerlerinin ailelerine bildirilmesini, yeni operasyonların yapılmamasını ve sorumluların yargılanmasını istediklerini söyledi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün, kendilerine, "Biz üzerimize düşeni yaptık" dediğini aktaran Demirkapı; "Demek ki emirler uygulanıyor, yasalar değil" diye konuştu. Demirkapı, ailelerin yaralı tutukluları ziyaret etmek istemelerinin bakan tarafından olumlu karşılandığını söyleyerek, hükümetin ve bakanın istifa isteklerini bakanın sessizlikle karşıladığını aktardı.
Demirkapı'nın açıklamalarının ardından topluluk, "Katil devlet hesap verecek" pankartı ve dövizler eşliğinde Numune Hastanesi'ne yürüyüşe geçti.
Sloganlar atarak yürüyen topluluğu polis, Mithatpaşa Köprüsü'nün altında durdurdu ve pankartı indirmelerini istedi. Bu isteğin yerine getirilmesinin ardından topluluk, sloganlar atarak Numune Hastanesi'ne kadar yürüdü.
ÖNCEKİ HABER

Vahşeti gizleme çabası

SONRAKİ HABER

Cezaevleri kan gölüne dönüştürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...