27 Eylül 1999 21:00

Fatih Belediyesi'nde yasadışı uygulama

Fatih Belediye Başkanlığı, "Belediye Bütçe'sine Katkı" adı altında, esnaftan para toplamaya başladı. Yaklaşık 300 dükkândan, esnaf başına 250 milyon lira para toplandı.

Paylaş
Fatih Belediyesi'nde yasadışı uygulama
Şahin Bayar
Fatih Belediye Başkanlığı, "Belediye Bütçe'sine Katkı" adı altında, esnaftan para toplamaya başladı. Şimdiye kadar yaklaşık olarak 300 civarında otomobil dükkânından, esnaf başına 250 milyon lira para toplandı. Sırada, giyim atölyeleri ve mağazaları var. Esnaf, bu uygulamanın SHP döneminde başladığını, ANAP'lı Sadettin Tantan ve FP'li Eşref Albayrak döneminde devam ettiğini söyledi.
Esnaftan yasadışı bir şekilde para toplayan Fatih Belediyesi, bununla yetinmiyor; topladığı paranın büyük bir bölümünü yine kendilerinin başında olduğu vakıflara aktarıyor. Paranın tahsilini ise vakfa alınan ancak hiçbir şekilde Devlet Memuru statüsü bulunmayan kişilerce yapılıyor. Belediye, aldığı para karşılığında 20 milyon liralık makbuz bir de, belediyelerde "Bir nevi gelir" olarak görülen geçici mauyane ruhsatı veriyor.
Belediye başkanı çelişiyor
SSK'ya, Maliye'ye ve birçok kamu ve özel kuruluşa olan borçları yüzünden gelirlerine İller Bankası tarafından el konulan Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak, bir yandan ekonomik anlamda zor durumda olduklarını açıklarken, bir yandan da kurdukları vakıflara yandaşlarını alarak söyledikleri ile çelişiyor. Kurulan iki vakfa şimdiye kadar 300 civarında personel alındığı ve bu personele ayrda 100 milyon üzerinde ücret ödendiği iddia ediliyor. Vakfa alınan personel devlet memuruymuş gibi denetime çıkıyor, rapor yazıyor, tutunak tutuyor.
Ekonomik sıkıntı nedeniyle işçilerin ücretlerini ödemeyip, bir yandan da sendikasızlaştırma çabaları için olan Albayrak yeni bir genelge yayınlayarak, kamu emekçilerinin sağlık hakkını da gasp etmek istiyor. Daha önce akşam saatlerinde veya hafta sonları hastalandıklarında dışarıda yazdırdıkları reçeteleri, daha sonra işyeri doktoruna yazdırabilen kamu emekçileri, artık bunu yapamayacaklar.
Çünkü bir iç genelge yayınlayan Albayrak, bundan sonra bu uygulamının yasak olduğunu ilan etti.
ÖNCEKİ HABER

Doğalgaz özel sektöre açılacak

SONRAKİ HABER

Vahşeti gizleme çabası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...