27 Eylül 1999 21:00

Doğalgaz özel sektöre açılacak

Hükümet elektrikten sonra doğalgaz ve petrolü de talana açıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgaz yatırımlarına özel sektörü çekmek için bir plan hazırladı.

Paylaş
Doğalgaz özel sektöre açılacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, doğalgaz yatırımlarına özel sektörü çekmek amacıyla bir plan hazırladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, akaryakıtta otomatik fiyatlandırma sistemine geçilmesiyle başlatılan yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında, petrol kanunu ve ilgili yönetmeliklerde değişiklik yapılarak petrol ve doğalgaz piyasasının tamamen serbestleştirilmesi amaçlandı.
Petrol Kanunu'nda değişiklik öngören taslağın hazırlıkları devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilgili bakanlıklardan ve özel sektör temsilcilerinden görüş istedi. Görüşlerin alınmasının ardından taslağa son şekli verilerek önümüzdeki ay sonuna kadar Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor.
Kamu tekeli tasfiye edilecek
Bakanlık'ça benimsenen strateji ise ilk etapta, kamu tekeli kapsamının kademeli olarak daraltılması olarak belirlendi. Stratejiye göre, ikinci etapta serbestleşme sonrası, doğal tekelleşme oluşmaması için piyasa içindeki temin-iletim ve dağıtım faaliyetleri birbirlerinden ayrıştırılacak.
Daha sonraki aşamalarda, yapılacak yasal düzenlemelerle öncelikli serbest ticarete konu edilebilecek faaliyetlerde serbest piyasa düzeninin oluşturulması, piyasanın gelişmesine ve ulusal tercihlere göre yasal düzenleme konularının ve kapsamlarının kademeli olarak azaltılması söz konusu olacak.
Geliştirilen stratejiye göre Botaş, petrol ve ürünlerinin iletimini yapmak üzere Botaş İletim AŞ ve doğalgaz alım ve satış işlerinden oluşan ticari faaliyetler yapmak, taahhütlere girmek üzere Botaş-Doğalgaz Taahhüt ve Ticaret AŞ adları altında, iki ayrı teşekkül haline getirilecek.
Bursa ve Eskişehir şehiriçi dağıtım işletmeleri, özelleştirilmelerine hazırlık için, bağlı ortaklık şeklinde yeniden teşkilatlandırılacak.
ÖNCEKİ HABER

ABD Türkiye'nin kemerini sıkacak

SONRAKİ HABER

Fatih Belediyesi'nde yasadışı uygulama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...