27 Eylül 1999 21:00

Milisler D. Timor'dan çıkmak istemiyor

Doğu Timor'un bağımsızlığı için yapılan referendumun ardından adayı kan gölüne çeviren işgal yanlısı milisler, bölgenin resmi "güvenlik gücü" olmayı hedefliyor.

Paylaş
Milisler D. Timor'dan çıkmak istemiyor
Geçtiğimiz ay, Doğu Timor'un Endonezya'dan bağımsızlığı için yapılan referendumun ardından, adayı kan gölüne çeviren işgal yanlısı milisler, bölgenin resmi "güvenlik gücü" olmayı hedefliyor.
Sivil halka yönelik saldırıların son bulması için 23 yıllık işgale "dur" diyen referandumun iptal edilmesini ve adanın üçte birinin denetiminin kendilerine verilmesini isteyen milislerin Endonezya ordusundan maaş aldıkları ortaya çıkmıştı.
Telefonları dinlendi
İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, Doğu Timor'un başkenti Dili'de yayın yapan bir radyo, milis komutanları arasındaki telefon görüşmelerini dinledi. Konuşmalar, milislerin Doğu Timor'u paylaşma iştahını gözler önüne seriyor.
Radyonunun adını vermek istemeyen yayıncısı, çatışmaların şiddetlendiği son haftalar boyunca, konuşmaları dinlemeyi başardığını açıkladı.
BM güçlerinin Doğu Timor'a girmesi ise, milislerin Dili sokaklarında serbestçe dolaşmalarını engellemedi. BM askerleri tarafından yakalanan az sayıda milis, Endonezya ordusuna teslim edildikten sonra serbest bırakıldı.
Katillerle işbirliği
Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Timor'da sivil halka yönelik insan hakları ihlallerinin, katliamların en önemli sorumlularından olan Endonezya ordusu ve Endonezyalı politikacılarla ile işbirliği içerisinde araştırılacağını açıkladı. BM içerisindeki bu eğilim, uluslararası kurumun Doğu Timor'da yaşanananları örtbas etme çabasında olduğu şeklinde yorumlandı.
ÖNCEKİ HABER

Hatemi'ye bir uyarı daha

SONRAKİ HABER

Grozni'nin iki semti daha vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...