27 Eylül 1999 21:00

Hatemi'ye bir uyarı daha

İran'da özgürlük talebiyle şeriat rejimine karşı çıkan çevreler üzerinde terör estiren parlamento, bu sefer de hükümetin kültür politikalarını hedef aldı.

Paylaş
Hatemi'ye bir uyarı daha
İran'da 170 muhafazakâr milletvekili, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye sert bir mektup yazarak, hükümetin kültür politikalarını topa tuttular.
Devletin kontrolündeki kültürel etkinlikleri eleştiren milletvekillerinin mektubu, meclisin önceki günkü açık toplantısında Meclis İdare Heyeti üyesi ve muhafazakâr kanadın liderlerinden Muhammed Rıza Bahonar tarafından okundu. Bazı gazete ve dergilerde İslami ilkelere hakaret edildiği ve bu nedenle halkın duygularının incindiği ileri sürülen mektupta, bazı çevrelerin hükümetin sloganlarını suiistimal ederek, hükümete ve halka darbe vurmaya çalıştığı iddia edildi.
Milletvekilleri, beş maddelik mektupta İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı'nın ''kutsal şeriat ilke ve hükümlerinin zedelenmesinin önlenmesi için uygun çözüm yolları geliştirmesinin beklendiği'' belirtildi. Beş maddelik mektubu hazırlayan milletvekilleri, Hatemi'nin bu doğrultuda, bu bakanlığı daha 'dikkatli'denetlemesini istediler.
Bazı kişilerin, İslami hükümleri eleştirmesinin, halkın ve İslam dünyasının gözünde İslam Cumhuriyeti hakkında kötü bir imaj yaratacağı ileri sürülen mektupta, "kısas ve diyet gibi İslami ilkeleri, toplumu şiddetten arındırma adı altında zedelemek, kesinlikle, uygarlıklar arası diyalog teorisini yayma ve İslami sivil toplumu oluşturma niyetinde olan İslami hükümetin yararına değildir" denildi.
'Tehlike çanı'
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve büyük Ayetullahların uyarıları ve endişelerinin ''bir tehlike çanı'' olarak nitelendirildiği mektupta, bu "tehlike çanlarını ve bu öğütleri duymayan herkes, hiç kuşkusuz düzenin çıkarları, İmam Humeyni ve dini liderin ve halkın amaçlarına aykırı davranmıştır" iddiasına yer verildi. Mektubun sonunda, milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Hatemi'nin, "İslam ve devrim düşmanlarının yok etmeye çalıştıkları ülke kültürü" ile ilgili işlere daha fazla denetim yapmasını ve dikkat etmesini istediler.
İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı Ataullah Mohacerani ay başında, İran Sinema Evi isimli örgüt tarafından düzenlenen sinema ödülleri töreninde hükümetin sinemaya etkisini mümkün olduğu kadar azaltmaya çalıştıklarını söylemiş ve Montreal Film Festivali'nde en büyük ödülleri toplayan İranlı yönetmenlere destek sözü vermişti.
Hatemi'den basına uyarı
İran Cumhurbaşkanı Hatemi, ise akşam saatlerinde düzenlenen kabine toplantısında bazı yayın organlarında yayınlanan ve şeriat yönetimini eleştiren yazıları eleştirdi.
Hatemi, 'kutsallıklara hakaret eden' ve halkın saf duygularını tahrik eden yazı yayımlanmasını üzücü bir olay olarak değerlendirdi. "Eğer bugün de bağımsızlık, özgürlük ve ilerleme istiyorsak, yine de bu dindar halka ve bu inançlara ihtiyacımız var" diyen Hatemi, güvenlik kurumlarından, olayı daha kapsamlı incelemelerini istedi. Hatemi, "Özgürlüğün suiistimal edilmesi, hükümet ve programlarına karşı koymaktır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

AKSA'ya karşı Avrupa'da dava

SONRAKİ HABER

Milisler D. Timor'dan çıkmak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...