26 Eylül 1999 21:00

Petrol-İş, öncü bir Türk-İş istiyor

Türk-İş'in aralık ayında yapılacak 18'inci Genel Kurulu için hazırlıklar sürerken, bağlı sendikalar da "Nasıl bir genel kurul", "Nasıl bir Türk-İş" istediklerini açıklıyorlar.

Paylaş
Petrol-İş, öncü bir Türk-İş istiyor
Türk-İş'in aralık ayında yapılacak 18'inci Genel Kurulu için hazırlıklar sürerken, bağlı sendikalar da "Nasıl bir genel kurul", "Nasıl bir Türk-İş" istediklerini açıklıyorlar. 1-3 Ekim günlerinde İstanbul'da 23'üncü Olağan Genel Kurulu'nu toplayacak olan Petrol-İş Sendikası da, mücadelede öncülük edecek bir Türk-İş taleplerinin altını çizerek, Genel Kurul'un buna hizmet etmesini istedi.
Genel kurula sunulmak üzere hazırlanan çalışma raporunda kurula işkin görüşlere yer verildi. Türk-İş'in "aktif ve öncü" olması istenen raporda, "Türk-İş, üyesi sendikalardan gelen istemleri dinleyen ve bu istemlerin yerine getirilmesi için çaba sarf eden, talep karşılayıcı bir örgüt değil, öncü olmalıdır. Öncü olmak, aynı zamanda alınan kararların yaşama geçirilmesinde de kararlı olmaktır" denildi.
Konfederasyonların birleşmesi
Raporda, geçmişin kavgalı sendikal örgütleri olan Türk-İş, DİSK ve Hak-İş'in, özellikle işçilerin bütününü ilgilendiren konularda bir araya gelmelerinin önemi de vurgulandı. Bu birlikteliğin geliştirilerek, DİSK ve Hak-İş'le birliğin hedeflenmesi istendi. Sendikaların siyasi partilerle içlidışlı bir siyaset tarzının artık geçmişte kaldığının, öte yandan tek parti iktidarlarında, iktidar partileriyle iyi geçinme anlamında "partiler üstü politika"nın da artık değiştiğinin savunulduğu raporda, Türk-İş'in değişen siyasal koşullara uyum sağlaması istendi.
Türk-İş- siyaset ilişkisi
Türk-İş'in, kurum olarak siyasetten uzak durmasının, sendika-siyaset ilişkisini "iş takipçiliği" düzeyine düşürdüğüne örnekler verilen raporda, "Türk-İş, günümüzde ve özellikle de 1980 darbesinin gasp ettiği yasal kazanımları yeniden kazanmak, ILO sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartı ile belirlenmiş uluslararası standartlara sahip olmak, işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa karşı mücadele etmek için mutlaka siyaset yapmalı, siyasetin içinde olmalıdır" denildi.
Raporda Türk-İş'in siyasi yönünü, siyasi partilerin programlarına, seçim bildirgelerine bakarak ve onlar arasından işçi sorunlarına en yakın olanını seçerek değil, emekçilerin gerçek sorunlarının ve ihtiyaçlarının tespitinden yola çıkarak, üyelerinin ve yetkili kurullarının kararlarıyla oluşan politikalarla belirlemesini gerektiği üzerinde duruldu. Bu bakımdan da 18'inci Genel Kurul'un hamasi nutukların değil, sendikal sorunların ve sendikal politika tezlerinin tartışıldığı bir forum niteliği alması gerektiği vurgulandı.
Araştırma çalışmaları
Türk-İş'in araştırmaya ve bilime dayalı, gerçekçi, somut politikalar üretmesi de istenen raporda yüzlerce gönüllü bilim insanının, istenmesi halinde sendikaların yanında yer alacağı belirtilerek, bilime, bilimsel araştırmaya dayalı, sendikalar ve işçiler tarafından desteklenen taleplerin önünde hiçbir siyasal ekibin durabilme gücü olmayacağını ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Tersaneler devrediliyor,

SONRAKİ HABER

AKSA'ya karşı Avrupa'da dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...