26 Eylül 1999 21:00

Tersaneler devrediliyor,

Tersaneler devrediliyor,
    işçilerin durumu belirsiz
Gökhan Biçici
İşçiler ve sendikacılar, Gölcük Tersanesi'nin Marmara depreminde ağır bir biçimde tahrip olması üzerine Pendik ve Alaybey Tersanesi'nin donanmaya devredilmesi yönündeki Bakanlar Kurulu kararını tartışıyor. Söz konusu kararın kimi nasıl etkileyeceğinin henüz belli olmamasından dolayı nelerle karşılaşacaklarını bilmeyen işçiler, konuya ilişkin açıklama yapılmasını ve somut adımlar atılmasını bekliyor.
Hatırlanacağı gibi devir kararı, özellikle su üstü gemisi kızakları tahrip olan Gölcük Tersanesi'nin tek başına Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına yanıt veremeyecek duruma düşmesi gerekçesiyle gündeme gelmiş ve Milli Güvenlik Kurulu, Pendik ve Alaybey tersanelerinin Deniz Kuvvetleri'ne devredilmesi yönünde 'tavsiye kararı' almıştı. MGK toplantısının ardından toplanan Bakanlar Kurulu da hem bu iki tersanenin donanmaya devri, hem de Taşkızak Tersanesi'nin Pendik Tersanesi'ne taşınması, kalanın ise belirlenecek bir bakanlığa bırakılması yönündeki söz konusu 'tavsiyeyi' onaylamıştı.
Konu hakkında sorularımızı yanıtlayan Harb-İş Sendikası Genel Başkanı İzzet Çetin, Gölcük'te gemi yapımının mümkün olmadığını onaylarken, Taşkızak Tersanesi'nin de Galata Köprüsü'nün teknik bir hatadan dolayı açılıp-kapanamamasından dolayı uzun süreden beri gemi onarımı yapamadığını belirtti. Çetin, kesin sonuç alabilmek için ay sonunda yapılacağını belirttiği devir sözleşmesini beklemek gerektiğini söyledi.
Çetin, aynı zamanda işkolu değişimi anlamına gelecek olan söz konusu devirlerin sendikaları nasıl etkileyeceği yönündeki sorumuza karşılık ise, Pendik Tersanesi'nin harb işkoluna geçmesi, dolayısıyla kendi sendikalarında örgütlenmesi, Taşkızak Tersanesi'nin ise kendi işkollarından çıktığı için Dok Gemi-İş'te örgütlenmesi gerektiğini söyledi. "Ancak burası Türkiye, beklemek gerekir" diyen Çetin, devir sözleşmeleri imzalanmadan hiçbir şeyin kesinleşmeyeceğini yineledi.
Yatay geçiş hakkı
Özelleştirme İdaresi'nin Pendik ve Alaybey tersanelerinin devriyle ilgili yazıyı geçen hafta Deniz Kuvvetleri'ne gönderdiğini duyduklarını belirten Dok Gemi-İş Pendik Şubesi Mali Sekreteri Erkan Ender de, konu hakkında bilgilendirilmemelerinden yakındı. "Gelişmeleri bekliyoruz, şu anda Pendik Tersanesi'nde 150 kadarı kapsam dışı olmak üzere, 1100 işçi çalışıyor. Duyduğumuz kadarıyla Donanma 'Biz bu kadroyla çalışmak istiyoruz' demiş. Zaten işçiler de genelde çalışmaktan yana" diyen Ender, Pendik'te çalışmaktan yana olmayan işçilerin ise, diğer kamu kurumlarına yatay geçiş yapma hakkına sahip olması gerektiğini söyledi. İşkolu tartışması için henüz erken olduğunu da kaydeden Ender, kesin kararın Yargıtay tarafından verileceğini vurguladı.
Gölcük inşa ediliyor
Gölcük Tersanesi'nin durumu ise henüz açıklık kazanmış değil. Depremde 136 arkadaşlarını ve yakınlarını kaybeden Gölcük Tersanesi işçileri, bu belirsizlikten en fazla etkilenenler durumunda.
Bir yandan, yapılan incelemeler sonucu olarak Gölcük Tersanesi'nin taşınabileceği açıklanırken, diğer yandan tersane komutanı Tuğamiral Savaş Onur, Gölcük'te çalışan 3500 işçiye hitaben yaptığı konuşmada tersanenin yeniden inşa edileceğini söyledi. Gerçekten de Gölcük Tersanesi'nin yeniden inşası yönünde hummalı bir çalışma sürüyor.
Depremin ardından bir ay boyunca vardiya usulü çalıştıklarını, geçen pazartesinden sonra normal usule döndüklerini söyleyen Harb-İş Gölcük Şubesi Başkanı Hayati Alp, Gölcük Tersanesi'nin kesinlikle yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.
Çalışmaların şimdiden başladığını açıklayan Alp, prefabrik bir işçi yemekhanesinin de kurulmasına süratle başlandığını aktardı. Depremde fay üzerinde kalan su üstü gemi yapım kızaklarının kullanılamaz hale geldiğini doğrulayan Hayati Alp, "Ancak bu tersanenin yeniden yapılanmasına engel değil, zaten önümüzdeki birkaç yıl için su üstü gemisi inşası yönünde bir proje yok, sadece havuz ve denizaltı inşa planları var" dedi.

Evrensel'i Takip Et