26 Eylül 1999 21:00

PKK'de "PKK'siz" döneme doğru

Öcalan'ın, ABD, İsrail ve Türk istihbarat birimlerinin işbirliği halinde Türkiye'ye getirilmesinin ardından başlayan hızlı süreç devam ederken, şimdi de örgütün 20 yıl önce aldığı PKK isminin değiştirileceği öne sürüldü.

Paylaş
PKK'de "PKK'siz" döneme doğru
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın, 17 Şubat 1999 günü ABD, İsrail istihbarat birimlerinin desteğiyle Kenya'dan Türkiye'ye getirilmesinin ardından, Öcalan'ın "silah bırakma" çağrısıyla hızlanan süreçte, son olarak örgütünün isminin de değişeceği öne sürüldü.
Örgütün 15 Ağustos 1979'da aldığı PKK (Partiya Karkeren Kürdistan) isminin, Öcalan'ın İmralı'daki savunmasında sunduğu "Demokratik Cumhuriyet" tezine uygun olarak değiştirileceği öne sürülürken, Zaman gazetesi önceki günkü sayısında alternatif isimleri şöyle sıraladı: "Demokratik Halk Partisi, Türkiye Demokratik Partisi, Demokratik Cumhuriyet Partisi."
Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, Öcalan tarafından yapılan "silahlı mücadeleye son verme ve sınır dışına çekilme" çağrısının ardından, örgüt üyelerinin silahlarıyla birlikte gelerek Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmaları gerektiğini söylemesi, Öcalan ve PKK Başkanlık Konseyi tarafından "olumlu" bulunmuştu.
Duran Kalkan'ın ismi geçiyor
Bu gelişmelerin ardından Öcalan, bir PKK'li grubunu sürece katkı olarak silahları ile birlikte Türkiye'ye çağırdı. Öcalan'ın bu çağrısına olumlu yanıt veren PKK Başkanlık Konseyi, Öcalan'ın, bir PKK grubunun silahlarıyla birlikte Türkiye'ye gelme çağrısını yerine getirmek için hazırlık yaptığını duyurdu. PKK Başkanlık Konseyi Üyesi Duran Kalkan tarafından 24 Eylül günü yapılan açıklamada, gelecek grubunun "PKK'yi temsil düzeyi olan, barış elçileri olduğu" dile getirilmiş ve bu grupla PKK'nin sürece dair politikalarının tartışılabileceği belirtilmişti. Türkiye'de, devlet ve toplumdan bu gruba ilgi göstermeleri istenen açıklamada, "Bu çerçevede özellikle Avrupa'nın, demokratik güçlerinin, çeşitli siyasi çevre ve devletlerinin, Avrupa Birliği'nin çeşitli organlarının böyle bir adıma değer biçerek bunun başarıya gitmesi için ellerinden gelen desteği sunacaklarını umut ediyor, onlardan böyle bir desteği göstermelerini bekliyoruz" ifadelerine de yer verildi.
Duran Kalkan tarafından yapılan bu açıklamayı, Türkiye'ye gönderilecek grubun başında onun olacağı haberleri izledi. Milliyet gazetesinde önceki gün yer alan bir habere göre, "PKK, Başkanlık Konseyi Üyesi Duran Kalkan'ın başkanlığında 20 kişilik bir grubu Türkiye'ye teslim etmek için hazırlık yapıyor." Haberde, Türkiye'ye gelecek PKK'lilerin, Kuzey Irak'ta gezi yapan 5 milletvekili aracılığıyla Türkiye'ye geçme hazırlığında olduğu da öne sürüldü. Söz konusu haberde, Osman Öcalan'ın ifadelerine dayanarak, örgütün artık Hindistan'ın bağımsızlığı için İngiltere ile silahsız mücadele ve diyalog yöntemini seçen "Pasif direnişçi" Mahatma Gandi'nin yönetimini kullanacağı da kaydedildi. Grubun beyaz bayraklarla Habur sınır kapısından girmesinin planlandığı da öne sürüldü.
Örgüt içinde ağır eleştiri
PKK; Türkiye'ye gelecek grubun gönderilmesi için gerekli hazırlıkları sürdürürken, örgüt içinde etkin bazı isimlerin de son süreci riskli ve tehlikeli buldukları için karşı çaktıkları kaydediliyor. AA'nın istihbarat kaynaklarına dayandırarak geçtiği haberde, "Avrupa kadrosunun ardından, istihbarat kaynakları, Bursa Özel Tip Cezaevi'nde kalan ve örgütün Türkiye Cezaevleri Sorumlusu Sabri Ok, Çanakkale Cezaevi'nde hükümlü bulunan Merkez Komite Üyesi Mehmet Can Yüce, PKK bünyesinde faaliyet gösteren Devrimci Halk Partisi (DHP) sorumlusu Meral Kırdar, Ümraniye Cezaevi Sorumlusu Mehmet Sait Üçlü, DHP Avrupa Sorumlusu Fehmi Erbaş da Avrupa kadrosunun tepkilerine ortak olarak örgütün son kararlarına yönelik ağır eleştirilerde bulunduklarını tespit ettiler" denildi.Örgütün, Mehmet Can Yüce, Meral Kıdır, Mehmet Sait Üçlü'nün örgütsel sorumluluklarına son verdiğine dair duyuru yaptığı, Cezaevleri Sorumlusu Sabri Ok'un da savunmasının istendiğinin öne sürüldüğü haberle ilgili olarak PKK kaynaklarından henüz herhangi bir açıklama gelmedi.
ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde katliam: 7 ölü

SONRAKİ HABER

Başbakan Ecevit'in ABD ziyareti başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...