26 Eylül 1999 21:00

Mükerrer olurmuş!

İşveren kesiminden özellikle Türkiye Metal Sanayiciler Sendikası, kıdem tazminatı dururken işsizlik sigortasının çıkarılmasının "mükerrer" olacağını savunuyor.

Paylaş
Mükerrer olurmuş!
Şahin Bayar
İşveren kesiminden özellikle Türkiye Metal Sanayiciler Sendikası (MESS), kıdem tazminatı dururken işsizlik sigortasının çıkarılmasının "mükerrer" olacağını savunuyor.
"Toplu ödenen işsizlik yardımı şeklinde ihbar ve kıdem tazminatı müesseseleri uygulanmakta iken işsizlik sigortası getirilmesinin mükerrer ödemelere yol açacağını" öne süren MESS, kıdem tazminatı müessesinin, işsizlik sigortasının fonksiyonunu üstlendiğini iddia ediyor.
"Kıdem tazminatları 15 günden 30 güne çıkarılmış ve bu tazminata başka fonksiyonlar üstlenmiştir. Bu nedenle, işsizlik sigortası getirilirken, kıdem tazminatının işsizlik sigortası fonksiyonunu üstlenen kısmı kaldırılmak suretiyle yeniden düzenlenmeliydi" talebiyle kıdem tazminatlarının kaldırılmasını açık açık isteyen MESS, ihbar tazminatının da işçinin işsiz kalması halinde ödenen bir meğlab olduğunu savunuyor.
"4447 sayılı kanunla işsizlik sigortası getirildiğinde bu hususunda her yönüyle birlikte değerlendirilmesi gerekmekteydi. Halbuki işsizlik sigortasına ait hükümler incelendiğinde İş Kanunu'nun 13 ve 14. maddeleri ile hiçbir irtibatlandırma yapılmadığı görülmektedir" diye yakınan MESS, uygulanan prim oranlarının işletmelerin yeni primlerin yüklenebilmesini mümkün kılmadığını kaydediyor. MESS ayrıca şu önerilerde bulunuyor:
"Bu nedenle işsizlik sigortası için 3417 sayılı kanun ile düzenlenmiş olan Zorunlu Tasarruf Fonu kesintisi ve katkılarının kaldırılması isabetli görülebilir. Ancak söz konusu katkı paylarını yürürlükten kaldırırken fonda biriken meğlabın da adilane olarak fasfiye edilmesi gerekmektedir ve tasfiyede esas olan işçinin payının işçiye, işverenin payının da işverene iadesidir. Öte yandan, kanunda işsizlik sigortası priminin düzenlemesinde büyük bir art niyet görülmektedir. Özellikle işçinin payının da işverene ödetme isteğini ve bu ölçüde özel sektöre karşı bir mantığı anlamak mümkün değildir."
ÖNCEKİ HABER

İşsizlik sigortası tartışması

SONRAKİ HABER

Yabancı enerji tekelleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...