15 Ağustos 2011 03:02

Musa Anter’in oğlu: Dönmek için Burkay gibi mi olmalıyım?

TÜRKİYE’ye dönüş vizesi çıkmayan Musa Anter’in oğlu Anter Anter, “Kemal Burkay’ın ‘Gülümse’ şiiri var. Herhalde benim de ağlatan bir şiir yazmam gerekiyor” dedi.1992’de katledilen Kürt aydını Musa Anter’in oğlu Anter Anter 1972 yılında vatandaşlıktan men edildi ve 1991’den bu yan

Musa Anter’in oğlu: Dönmek için Burkay gibi mi olmalıyım?
Paylaş

TÜRKİYE’ye dönüş vizesi çıkmayan Musa Anter’in oğlu Anter Anter, “Kemal Burkay’ın ‘Gülümse’ şiiri var. Herhalde benim de ağlatan bir şiir yazmam gerekiyor” dedi.

1992’de katledilen Kürt aydını Musa Anter’in oğlu Anter Anter 1972 yılında vatandaşlıktan men edildi ve 1991’den bu yana da yurda girişi yasaklandı. “Türkiye’ye defalarca geldim ama içeriye alınmadım” diyen Anter, memleketine dönmek istediğini söyledi. Anter, “Kemal Burkay gibi affedilerek değil ancak kendisinden özür dilenmesi şartıyla Türkiye’ye dönüş yapacağını” belirtti.

‘MEMLEKETİME DÖNMEK İSTİYORUM’

AKŞAM gazetesinin sorularını yanıtlayan Anter, “Türkiye’ye neden dönmek istiyorsunuz? Sizi buraya çeken duyguyu nasıl tarif edersiniz?​” sorusuna şu yanıtı verdi: “Türkiye’ye defalarca geldim ama içeriye alınmadım. ‘Her horoz kendi çöplüğünde öter’ diye bir atasözü vardır.  Ben de kendi memleketime dönmek istiyorum. Babamın mezarını ziyaret etmek, köyüme dönmek istiyorum. Arazilerimiz, evimiz, barkımız var. Ailem, bütün sevdiklerim Türkiye’de! Türkiye benim memleketim. İnsan kendi memleketine, toprağına dönmek istemez mi?​” Anter Anter kendisine yöneltilen “Peki hiç özeleştiri yaptınız mı? Sizde hiç hata yok mu?​” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Hatam neydi? 1960’larda eylemlere katıldım ve 1969’da memleketi terk ettim. Hükümete, haksızlığa karşı durdum.   1 Mayıs’ta yürüyüşlere katıldım. Kürt halkının hakları için mücadele verdim. Pişmanlık duymuyorum ve kendimle iftihar ediyorum. Yalnız Musa Anter’in oğlu olarak değil, Anter Anter olarak da burada büyük sevgi ve saygı görüyorum.”

Anter, “Pişmanlık duymadığınıza göre tam olarak ne istiyorsunuz?​” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Türkiye’den af istemiyorum, özür dilemelerini bekliyorum. Ne suç işlemişim ben? Kürt olduğum için mi suçluyum? Evet Kürt doğdum, Kürt yaşıyorum, Kürt öleceğim. Türkiye’ye geliyorum, yakalıyorlar ‘giremezsin’ diyorlar. ‘Beni Türk adaleti yargılasın’ diyorum ama nafile. ‘24 saat zarfında terk etmen lazım ülkeyi’ diyorlar başka bir şey de söylemiyorlar. Dile kolay 41 yıldır bu böyle...”

Anter’in “Türkiye’ye gelirseniz ilk nereye gedeceksiniz?​” sorusuna verdiği yanıt ise şöyle: “Babamın mezarına. Onu çok özlüyorum. Beni kabul etmeseler bile mezarını görmek için izin versinler.”

‘ÖZRÜ HAK EDİYORUM’

Anter, “Kemal Burkay davet edildi. Şimdi Türkiye’de. Durumunuz onunkinden çok mu farklı?​” sorusu karşısında ise şunları söyledi: “Farklı bir durumumuz var sanırım. Çünkü Kemal Burkay’ın ‘Gülümse’ isimli bir şiiri var. Herhalde benim de ağlatan bir şiir yazmam gerekiyor. Kim bilir... Kemal Burkay şimdi   Türkiye’de. Mutlu olsun. Kutlu olsun.  Ama ben o yolla gelmem. Ben gelirsem affedildiğim için değil, özür dilendiği için gelirim. Bu kadar çaba ve emekten sonra bu özrü hak ediyorum. Cüneyt Zapsu AK Parti’nin kurucularından değil mi? Benim dayımın oğludur. Ben  ondan bile yardım  istemedim.”

Anter Anter, “Sizce Erdoğan Kürt sorununu çözebilir mi? Çözmek istiyor mu?​” sorusuna da, “Emin değilim. Bence Kürt sorununu çözmek isteselerdi ‘Çok affedersin Anter Ağabey yanlış yaptık, özür dileriz’ demeleri gerekirdi. Musa Anter’i öldürdükleri için nasıl özür dilediler, ‘yanlış yaptık’ dediler. Aynı şeyi bana da yapmaları gerekirdi” yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay’dan ‘tatbikat uçaklarına müdahale’ tespiti

SONRAKİ HABER

Avrupa’daki en yüksek seçim barajı Türkiye’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa