25 Eylül 1999 21:00

Çeçenya'da ölü sayısı 300'e çıktı

Rusya'nın, Dağıstan sınırındaki köyleri işgal eden milisleri desteklemekle suçladığı Çeçenya'nın başkenti Grozni'ye düzenlediği hava saldırıları sürüyor.

Paylaş
Çeçenya'da ölü sayısı 300'e çıktı
Çeçenya Devlet Başkanlığı, Rus savaş uçaklarının başkent Grozni'ye yönelik bombardımanında önceki gün ölenlerin sayısının 23'e yükseldiğini bildirirdi. Devlet Başkanı Aslan Maşadov'un bir temsilcisi ise bölgede iki haftadır süren Rus bombardımanında 298 kişinin öldüğünü kaydetti. Devlet Başkanlığı'nın açıklamasında, Rus uçaklarının başkent Grozni'ye doğru yol alan, 10 yakıt tankerinden oluşan bir konvoyu hedef aldığı ve bombardımanda 4 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, Grozni ile Alkan-Kala arasındaki yola düzenlenen bombardımanda da 8 kişinin öldüğü kaydedildi.Batı'ya müdahale çağrısı
Bu arada, Maşadov'un temsilcisi olarak Londra'da bir konferansta konuşan Mairbek Vachagayev, Çeçenya'da iki haftadır süren Rus bombardımanında 212'si çocuk ve kadın, 298 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Vachagayev, Batı'ya müdahale çağrısında bulundu.
Rusya Başbakanı ise Vladimir Putin, Rusya'nın bölgeye 'özel güç' gönderebileceğini söyledi.
Petrol tesisi yanıyor
Rus hava kuvvetlerinin, Grozni'de petrol tesislerini bombalaması sonucu yangın çıktığı bildirildi. Bombalanan depolarda birkaç bin ton petrol bulunduğu belirtildi. Çeçenya'ın, böyle bir yangını söndürmeye elverişli teknik donanımı bulunmuyor.
ABD baskısı
ABD, Rusya'ya askeri operasyonlarını sınırlaması diyolog araması çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, Reuters ajansına verdiği demeçte, "Çeçenya'daki artan çatışmalardan endişe duyuyoruz ve Çeçenya'da devam eden çatışmalar, bütün Kuzey Kafkasya bölgesindeki istikrara yönelik bir tehdit olarak düşünülmektedir" dedi. Clinton yönteminin, krizin "Rusya'da ters tepki yaratması ya da bağnazlık ve ırkçılık olaylarına neden olmaması" açısından çözüm yönünde Moskova'ya baskıda bulunduğunu kaydeden Rubin, ''Askeri faaliyetlerin sınırlandırılması için baskıda bulunuyoruz" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Polonyalı emekçiler alanlara çıktı

SONRAKİ HABER

Kira zamları bel büküyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa