24 Eylül 1999 21:00

Asgari ücret mum gibi

1970 ve 1980'li yıllara göre belirlenen asgari ücret, esas alınması gereken dört kişilik bir ailenin geçimini sağlaması bir yana, bir kişinin bile zorunlu harcamalarına yetmiyor.

Paylaş
Asgari ücret mum gibi
"Bir işçinin ailesiyle birlikte yaşamını idame ettirmesini sağlayacak bir ücret" olarak tanımlanan asgari ücret, bir kişinin bile zorunlu harcamalarına yetmiyor.
Yaklaşık 5 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret, 1980'li yıllar boyunca enflasyonun altında kaldı. 1990'lı yılların ikinci yarısında ancak 1978 seviyesini geçen asgari ücretin 1 Ocak 2000'den itibaren geçerli olacak rakamının belirlenmesi çalışmalarına başlayacak.
Türkiye Maden-İş'in 6'ıncı Genel Kurulu için hazırlanan Çalışma Raporu'nda asgari ücrete ilişkin resmi politikalar eleştirildi. Asgari ücretin 1980'li yıllar boyunca hep enflasyonunun altında belirlenerek, erimeye uğratıldığına dikkat çekilen araştırmada, 1990'ın ilk yarısında da devam eden erimenin ancak 1990'ın ikinci yarısında 1978 seviyesini geçtiği belirlendi.
Araştırmada, 1999 yılı artışlarının enflasyonunun üzerinde olduğu, belirlenen rakamın da asgari ücretlinin insanca yaşamını sağlamaktan uzak olduğu vurgulandı.
Asgari ücret belirlenirken 1970'li, yılların tüketim kalıpları ile değerlendirme yapılmasının yanlışlığına değinilen araştırmada, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşam standardı ve bunu sağlamak için gerekli tüketim kalıplarının değiştiği, bu nedenle değerlendirme yapılırken, ilk olarak mevcut asgari yaşam standardı için gereken tüketim kalıplarının gerektirdiği harcamaların karşılayıp karşılamadığına bakılması istendi.
Yoksulluk sınırı
Asgari ücretin, çekirdek aile olarak tanımlanan dört kişilik bir aileyi geçindirmesinin gözönünde bulundurulması gerekirken, belirlenen rakamın değil bir aile, bir işçinin bile zorunlu tüketim harcamalarını karşılamaktan uzak olduğuna vurgu yapılan araştırmada, asgari ücret belirlenirken, asgari geçimi sağlayabilmesi ve asgari geçim endeksleri ile yoksulluk sınırlarının gözününde bulundurulması istendi.
Asgari ücretin belirlenmesinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının önemine de dikkat çekilen araştırmada, hükümetle işverenlerin birlikte değerlendirildiğinde ağırlıkta olduğu ve kararların işverenler lehine çıktığı ifade edildi.
Çoğu dönem işçi temsilcilerinin belirlenen rakamlara muhalefet ettiklerinin de vurgulandığı araştırmada, komisyonunun yapısının değişmesi gerektiği dile getirildi.
Türk-İş genellikle muhalif
Asgari ücret komisyon tarafından 1983, 1984, 1993, 1997, 1998 ve 1999 yıllarında oybirliğiyle belirlendi. Asgari ücret ile ilgili kararlar diğer yıllarda ise Türk İş temsilcilerinin muhalefetleri nedeniyle oy çokluğuyla alındı.
ÖNCEKİ HABER

'Emek Platformu yarın için de gerekli'

SONRAKİ HABER

Rayların 142. yılı...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...