24 Eylül 1999 21:00

Üretici devletten destek bekliyor

Girdi fiyatlarını dikkate almadan taban fiyat açıklayan hükümet, çiftçiyi zor durumda bırakırken, binlerce üretici artık ekim yapamaz duruma geldi.

Paylaş
Üretici devletten destek bekliyor
Halil İmrek - Meral Muhacir
Tarım ürünlerinin taban fiyatı, daha önceki yıllarda olduğu gibi yine oldukça düşük açıklandı. Girdi fiyatlarının yüzde 200-300'lere varan oranlarda zamlanmasının yanında tarım sübvansiyonlarının azaltılması, üreticileri bu yıl oldukça zor duruma düşürdü. Özellikle Adana'da pamuk gibi temel tarımsal ürünlerden bir kaçış yaşanıyor. Üreticiler ve ziraatçiler ise, devlet desteği olmadan ve ithalat durdurulmadan Türkiye tarımının artık ayakta kalma şansının tükendiğini vurguluyorlar.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da girdi fiyatlarını ve ürün maliyetlerini dikkate almadan taban fiyat açıklayan hükümet, çiftçiyi zor durumda bıraktı. Açıklanan taban fiyatlarını tepkiyle karşılayan üreticiler, binlerce üreticinin artık ekim yapamaz duruma geldiğini belirtiyorlar.
Doğru: Prim verilmeli
Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz Adana Çifçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, taban fiyatlarının yeterli bulunması için, primlerin fazla verilmesi gerektiğini söyledi. Primin kaç lira olacağı, hangi sistemle ödeneceğinin belirsiz olduğunu belirten Doğru, geçen yıl pamuk için 10 sent prim verildiğini, buna geçen yıl verilen 160 bin lira taban fiyatı eklendiği zaman çiftçiye 205 bin lira verildiğini hatırlatan Doğru, bu yıl ise pamuk taban fiyatının yine 205 bin lira olarak açıklandığına dikkati çekti. Pamukta kilogram başına en az 12 cent prim verilmesini beklediklerini kaydeden Doğru, "Eğer yüksek prim verilmezse, açıklanan taban fiyat çiftçinin derdine derman olmayacaktır" dedi.
"Tüccar ya çek veriyor ya da düşük fiyata alıyor. Ürün paramız ödenene kadar paranın değeri kalmıyor. Gübreyi, ilacı borçlanarak alıyoruz, öderken de faiziyle beraber ödüyoruz."
Gökçer: TMO borcunu ödesin
Türkiye Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin çiftçiye 3 trilyon 350 milyon lira borcu olduğunu, bunun 2 trilyon 350 milyonun lirasının ödendiğini hatırlatan Ceyhan Ziraat Odası Muhasip Üyesi İbrahim Gökçer ise ödemelerin zamanında yapılmamasından şikâyetçi. Devletin sübvansiyonlar hakkında hiçbir açıklamada bulunmadığına dikkat çeken Gökçer, "Anlayacağınız çiftçi mağdur, her geçen gün çiftçilik ölüyor. Yakında çiftçi diye bir şey kalmayacak" dedi.
Kuyulu: Yerfıstığı desteklenmeli
Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Ökkeş Kuyulu ise, Türkiye'de yerfıstığı üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren Osmaniye'de üreticilerin uzun vadeli ve düşük kredilerle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Yerfıstığının Osmaniye'de "bacasız bir fabrika" olduğunu hatırlatan Kuyulu, yerli üreticinin desteklenmesini, ithalatın yasaklanmasını istedi.
Ün: Girdiler dikkate alınmıyor
Ceyhan'ın Selimiye Köyü Muhtarı Mesut Ün de, "Çiftçiyi ezen devlet sanayi ürünlerine, petrol ürünlerine büyük zamlar verirken bugün pamuğa yüzde 5 zam veriyor. Mazotun fiyatı yüzde 300 oranında arttı. Bu çiftçiyi ezmek değil de nedir?" diye soruyor. Çiftçi mağdur olduğu zaman tarlalarda çalışan ırgatların da zor duruma düştüğünü belirten Ün, işsizliğin bu yolla artırıldığını vurguluyor.
ÖNCEKİ HABER

İşverenler hiç sorumluluk istemiyor

SONRAKİ HABER

400 milyarderin geliri Çin'in üretimine eşit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...