23 Eylül 1999 21:00

'Belediye yetkilileri vurdumduymaz'

İki buçuk aydan beri paralarını alamadıkları için dün greve başlayan Zeytinburnu Belediyesi işçileri, belediyenin vurdumduymaz olduğunu söylüyor.

Paylaş
'Belediye yetkilileri vurdumduymaz'
İki buçuk aydan beri ücretlerini alamayan Zeytinburnu Belediyesi işçileri, dün, hak arama eylemlerini başlattılar. Belediyenin, vergi iadesi dahil olmak üzere yemek, yol, yakacak, eğitim, kira gibi sosyal haklarının hiçbirini ödemediğini söyleyen işçiler; her birinin yaklaşık bir buçuk milyar lira alacakları olduğunu belirttiler. Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm de, işçilerin hakları verilinceye kadar eylemlerine farklı yerlerde ve farklı biçimlerde devam edeceklerini söyledi.
'Bugünlük oturma eylemi'
Zeytinburnu Belediyesi işçilerinin oturma eyleminde görüştüğümüz Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, belediyede 363 çalışanlarının bulunduğunu belirterek, "Bu çalışanların geçen ay ücretlerinin yarısı verildi, yarısı verilmedi. Bu aysa hiç verilmedi. Her işçinin 1,5 milyar alacağı var. Kanunca ödenmesi gereken vergi iadeleri, ikramiyeler, yakacak paraları, yani sosyal hakların hiçbiri verilmiyor" dedi. Hakları olan paraları alamazlarsa sendika olarak eylemlerine devam edeceklerini açıklayan Gülüm, "Bugünlük oturma eylemi yapıyoruz. Vermezlerse ileriki süreçte toplu dava açma, yürüyüş gibi eylem tarzlarını hayata geçireceğiz" dedi.
'İşçi düşmanlığı var'
Belediye-İş 2 No'lu Şube Sekreteri Serdar Yıldız ise, şube olarak bütün yasal işlemleri yaptıklarını fakat hiçbir sonuca ulaşamadıkları için eyleme başladıklarını belirterek, "İçişleri Bakanlığı'na, Valiliğe, Kaymakamlığa, Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne, yani ilgili her yere müracaat ettik. Ama hiçbir şeyden anladıkları yok" dedi. İşçilerin avanta değil haklarını istediğini belirten Yıldız, "18 Nisan gününden beri ne ikramiye, ne de vergi iadesi veriyorlar. Sosyal hakları zaten hiç tanımıyorlar. Defalarca görüşmemize rağmen iki aydır üst üste ücret vermediler, işçileri oyaladılar. Ücretlerimizi alıncaya kadar da buradayız" dedi. Yıldız, "Görüşmeye de yanaşmıyor. Burada kesinlikle art niyet var. İşçi düşmanlığı var" dedi.
Belediye İşçisi Burhan Nazif de altı yıldır belediyede çalıştığını ve beş aydan beri beklediklerini belirterek, "Bütün her şeyi anlatıyorsun dinliyorlar, ama tek bir cevap veriyorlar o da 'Para yok'. Bulmak için çaba sarf etmiyorlar. Mağdur durumdayız" dedi. Şaban Bal ise, seçim öncesinden diğer belediye başkanının bıraktığı bir aylık ücret alacakları olduğunu ve yeni yönetimin de dört aydır ikramiye, vergi iadeleri ve yol paralarını ödemediğini ve son iki aydır da ücretlerini alamadığını açıkladı. Deprem ve okulların açılmasıyla zor durumda kaldıklarını da söyleyen Bal, "Eski yönetim ANAP'tı, şimdiki Fazilet Partisi. İkisi arasında işçilerin cephesinden baktığımızda bir fark yok" dedi.
ÖNCEKİ HABER

MESS daha fazlasını istiyor

SONRAKİ HABER

Davalar açılıyor ama delil yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...