23 Eylül 1999 21:00

Depremzedeler kira yardımına

   yönlendiriliyor

Paylaş
Depremzedeler kira yardımına
    yönlendiriliyor
Hükümet, yeterli prefabrik konut yapılamayacağının ortaya çıkması üzerine, depremzedeleri kira yardımına yönlendiriyor. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanlığı'nın deprem bölgesinde ortak yürüttükleri araştırmaya göre, depremzedeler kışı geçirmek için kendilerine önerilen geçici iskân seçeneklerinden kira yardımını tercih ettiler. Konutları orta ve yıkık-ağır hasarlı olanlara kira yardımı olarak ayda 100 milyon lira olarak 12 ay boyunca ödenecek.
Araştırmanın sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, tüm prefabrik konut taleplerini karşılanamayacağı düşünülerek depremzedeleri kira yardımına yönlendirdiklerini ve ankette bu yönlendirmenin faydasının gözlendiğini söyledi. Aydın, kira yardımı, prefabrik konut ve kamu misafirhaneleri seçeneklerini, depremzedelerin tercihleri doğrultusunda uygulayacaklarını söyledi.
Bayındırlık Bakanlığı ile DİE'nin deprem bölgesinde ortak yürüttükleri "Geçici İskân Tercihlerini Belirleme Çalışması"nın sonuçlarına göre, konutları orta ve yıkık-ağır hasar olan hane halklarının yüzde 57.8'i kira yardımını, yüzde 41.2'si prefabrik konutu, yüzde 0.3'ü kamu misafirhanelerini geçici iskân olarak tercih ediyorlar. Geçici iskân olarak prefabrik konutu tercih eden toplam 17 bin 932 hanehalkının yüzde 57.8'i Kocaeli, yüzde 17.9'u Sakarya, yüzde 5.3'ü Bolu ve yüzde 19'u Yalova'da bulunuyor. Konutları orta ve yıkık-ağır hasarlı olanlardan yüzde 57.8'i mal sahibi, yüzde 38.2'si kiracı. Mal sahibi olan hanelerin yüzde 44.3'ünün konutları orta hasarlı, yüzde 55.7'sinin ise konutları yıkık-ağır hasarlı.
Göç isteği yaygın
59 bin 844 hane reisi ile yüz yüze görüşülerek yapıldığı belirtilen araştırmanın sonuçları depremzedelerin bölgede kalmak istemediklerini gösteriyor. Konutları orta ve yıkık-ağır hasarlı olanların yüzde 20.2'si İstanbul'a, yüzde 10.3'ü Ankara'ya, yüzde 8.7'si Bursa'ya, yüzde 5.8'i İzmir'e, yüzde 5.2'si ise Antalya'ya göç etmeyi düşünüyor. Çadırkentlerde, misafirhanelerde, çadırkentler dışındaki çadırlarda ve kırsal alanda yaşayanlara uygulanan ankette toplam 59 bin 844 hane ile görüşülürken, bu hanelerde toplam nüfus 250 bin 874 kişi olarak tespit edildi.
Ölü sayısı belirlenecek
Devlet Bakanı Tunca Toskay, DİE'nin önümüzdeki günlerde iki boyutlu bir araştırma daha yapacağını belirterek, araştırmanın ilk boyutunun sosyal ağırlıklı konuları ele alan anketlerden oluşacağını ve bu kısımda ölü sayısı ile ilgili tartışmalara da son verecek bilgiler elde edileceğini ifade etti. Araştırmanın ikinci boyutu ise bölgedeki imalat sanayinin durumunu ortaya koymaya yönelik olacak.
Koray Aydın ise, prefabrik konutların sayısını gerçeğe yakın belirlemek amacıyla bu çalışmanın yapıldığını ifade ederek, yaklaşık 18 bin hanenin prefabrik konut tercihi yaptığını, ancak kendilerinin 26 bin 750 prefabrik konut yapımı için start verdiklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de hasar tespitine 11,407 itiraz

SONRAKİ HABER

MESS daha fazlasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...