23 Eylül 1999 21:00

Çözümde aciz, yasakta şahan!

Kültür Bakanlığı'na bağlı birçok kurumda sorunlar kronik hale gelirken, Bakan İstemihan Talay, bu sorunların çözümü yerine geleneksel yöntemleri kullanıyor.

Paylaş
Çözümde aciz, yasakta şahan!
Barış Kaygısız
Devlet Tiyatroları (DT)'nde tahmin edilen oldu. Kültür Bakanı İstemihan Talay, Genel Müdür Lemi Bilgin'i, "siyasete, siyasetçiye, çifte standarta pirim veren yönetim biçimine, kişisel çıkarları kollamak adına verilecek tavizlere genel müdür olarak direneceğim" açıklamasının basına yansıdığı gün açığa alındı. DT'de neredeyse "geleneksel" hale getirilen "genel müdürü görevden alma" böylece tamamlanmış oldu. Genel Müdür Vekili Rahmi Dilligil tarafından gerçekleştirilen ve bakanlıkça da onaylanan atamalarla başlayan "köşelerin yeniden tutulması" operasyonu son aşamaya getirildi. Bakanlık Dilligil'i genel müdür vekili olarak atadığını açıkladı.
Bakanlığa bağlı bir kurum olmanın sancılarını yaşayan, 1993-1994 yıllarında yoğunlaşarak verilen mücadeleler ve onca deneyime karşın halen özerk bir kurum olması sağlanamayan DT, yeniden sancılı bir döneme girdi. Bilgin, Almanya turnesindeyken hakkında açılan idari soruşturmanın selameti gerekçesiyle süresiz olarak açığa alındı. Kültür Bakanlığının bir türlü "müdahale etmekten kendiği alamadığı" DT'nin, genel müdürsüz olarak yeni sezona girecek olması tiyatro çevrelerinde endişe yarattı.
Bilgin, gazetemize yaptığı açıklamada soruşturma nedeniyle açığa alınmasının kendisini töhmet altında bırakma amacı taşıdığını söyledi. Genel müdürlük için değil, bir ilkenin savunusu adına "direnişini" sürdüreceğini dile getiren Bilgin, "Görevli olarak yurtdışına çıkmamın ilk günü çıkan haberler, atamalar, görevden almalar ve bunların onaylanması, 7 oyunun hemen repertuvara alınması, öncesinde bir hazırlığı gösteriyor" diyen Bilgin, görevden alınmasına "DT'nin içişlerine müdahale ettirmemesi"nin neden olduğunu kaydetti.
Bilgin'in 'direnişi' sürecek
Turneye çıkarken vekaleti Başrejisör Erhan Gökgücü'ne verdiğini, ancak Bakan Talay'ın bunu imzalamayarak, Dillgil'i atadığını hatırlatan Bilgin, "Bozkurt Kuruç'a yapılanlar kısa sürede bana yapılmaya çalışıldı. Uygulamalar antidemokratiktir. Bürokrasi ahlakı ve geleneğine aykırıdır. Bakan bu safhada beni görevden alma yoluna gitse kurum için daha sağlıklı olabilirdi" dedi. Bilgin, "Art arda yapılan yanlışlıklar" olarak adlandırdığı uygulamaların kamuoyuna duyurulmasının kaçınılmaz olduğunu ve soruşturma sonuçlanınca tüm yasal haklarını kullanacağını ifade etti. Bilgin, soruşturmayla ilgili ise henüz bilgilendirilmediğini dile getirdi.
Bakanlığın görev süresi içinde, bürokrasiyi değişik şekillerde kullanarak sürekli engeller yarattığını, ancak tüm bunlara karşın dönemi başarılı olarak değerlendirebileceğini söyleyen Bilgin, Bakanlığın müdahaleci tavrına karşı durulması gerektiğini kaydetti. Bilgin, geçen yıl gerçekleşen atanmasıyla ilgili kimi iddialara da cevap vererek, görevlendirmenin kendi isteğiyle olmadığını, kendisinin sadece, bakanlıktan gelen talebe olumlu yanıt verdiğini bildirdi. Bilgin, "Sanatın dedikodular boyutlarında tartışılması çirkin" dedi.
'Müdahale şarttı'
Yokluğunda vekil tarafından yapılan tasarrufları doğru bulmadığını ve bunları kabul etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bilgin, sanatçıların oylarıyla seçilen kişilerin dahi görevden alınmış olmasının işin engellenmesine ve kilitlenmesine yönelik "art niyet" belirtisi olduğunu dile getirdi.
Genel Müdür Vekili Rahmi Dilligil ise, DT'nin yeni sezona ilişkin hazırlıklarının acilen çözümü için DT'nin planlı bir yapıda işletiminin ivedi şekilde sağlanabilmesi için bir dinamiğin oluşturulması gerektiğini kaydetti. "Kararla, bu dinamiğe başvurulmuş oldu" diyen Dilligil, öncelikli amaçlarının 1 Ekim'de perdelerin açılması olduğunu dile getirdi.
"DT'yi tanıyorum ve sorunları gayet net olarak tespit edebildiğimi düşünüyorum" diyen Dilligil, DT'nin sorunlarına ilişkin planlarını ise gelişmelere göre perdelerin açılması sonrası basına açıklayacakları duyurdu. Dilligil, yasa çalışmalarıyla ilgili olarak ise yıllardır değişik genel müdürlürle bu konuda çalışmalar yaptığını hatırlattı ve şu an için kendisini "mutfakla sınırlayacağını", ancak bu konunun sonuçlandırılması için çaba harcayacağını ifade etti.
Dilligil ayrıca, Bilgin'in yokluğunda repertuvara alınan, ancak önceki gün provaları durdurulan oyunların provalarına yeniden start verildiğini açıkladı. Dilligil, provaların iptal edilmesini "DT'yi kilitleme çabası" olarak adlandırdı.
7 sanatçı DT'ye döndü
Bu arada geçmiş dönemde çeşitli nedenlerle DT'den ayrılmış olan Mahir Günşiray, Alptekin Serdengeçti, Murat Çıdamlı, Deniz Alver Çamlıdağ, Miraç Eronat ve Fuat Çiğiltepe'nin DT sanatçılığına dönüşleriyle ilgili Kültür ve Maliye bakanlıklarıyla gerekli görüşmelerin yapıldığı ve kadrolarının alındığı açıklandı.
ÖNCEKİ HABER

Devlet özel üniversitelere çalışıyor

SONRAKİ HABER

'Deprem önlemleri tartışılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...