23 Eylül 1999 21:00

INTERFET ilk kez silah kullandı

Doğu Timor'a giren uluslararası 'barış' gücü (INTERFET) ile Endonezya yanlısı milisler arasında ilk çatışma yaşandı. Dağlara kaçan halk yaşam savaşı veriyor.

Paylaş
INTERFET ilk kez silah kullandı
Milis saldırılarını gerekçe göstererek Doğu Timor'a giren 'barış' gücü INTERFET'in adaya yerleşmesi devam ederken, INTERFET askerleri ile milisler arasında ilk çatışmalar yaşandı.
Çatışmalardan dolayı dağlara kaçan Timorlular, açlık ve susuzluğa karşı hayatta kalma mücadelesi veriyor.
3 milis tutuklandı
INTERFET'e bağlı Avustralya askerleri, bölgede ilk kez Endonezya yanlısı milislere ateş açtılar ve 3 kişiyi tutukladılar. Avustralya birliğinden yapılan açıklamada, açılan ateş sonucu kimsenin yaralanmadığı belirtilirken, basın mensupları, INTERFET askerlerinin 3 kişiyi tutuklayarak karargâha götürdüklerini bildirdiler. Avustralya birliğinden bir asker, tutuklanan kişilerin üzerinde el yapımı patlayıcılar bulunduğunu belirtti.
Tehdit savurdular
Endonezya askerlerinin bulunduğu bölgeden başka silah sesleri de geldiği ve bunun panik yarattığı belirtildi. Olaydan önce, başkent Dili'nin batısındaki Liquisa kentinde toplanan Endonezya yanlısı 500 kadar milis, askerlere tehditler savurdu. Görgü tanıkları, kamuflaj giysili ve eski silahlar taşıyan milislerin "Savaş istiyoruz" naraları attıklarını belirttiler.
Çatışmanın, INTERFET birliğinin, adanın ikinci büyük kenti Bacua'ya girerek, Endonezya işgali yanlısı milislerin bir kısmının silahlarını toplamasından birkaç saat sonra gerçekleştiği kaydedildi.
Çatışmalardan sonra başlayan büyük göç hareketi sürerken, milis liderlerinden Eurico Guterres, yeni tehditlerde bulundu.
Batı Timor'da bulunan Guterres, Doğu Timor'da savaşın bitmediğini ve 'bir çözüm' bulunmaması halinde iç savaş yaşanacağını söyledi. Kontra liderinin çözüm önerisi ise, adanın yarısının denetiminin kendilerine verilmesi.
Bürokratik engel
Birleşmiş Milletler (BM)'in verdiği rakamlara göre, milis teröründen kaçan 300 bin insan evsiz kaldı, 140 bin kişi de Batı Timor'a sığındı. Mültecilerin tamamı gıda maddesi ve içecek su sıkıntısı çekiyor. Mültecilere yapılan havadan yardımların, Dili'deki havalimanının küçük olması ve Endonezya'nın koyduğu bürokratik engeller dolayısıyla aksadığı belirtiliyor. Çatışmalara karşın başkent Dili'ye dönen halkın da açlık yaşadığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

AGSK'ye onay verildi

SONRAKİ HABER

Çin'den Annan'a tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...