23 Eylül 1999 21:00

AGSK'ye onay verildi

Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK), Toronto'da gerçekleştirilen NATO toplantısına katılan ABD Savunma Bakanı William Cohen tarafından onaylandı.

Paylaş
AGSK'ye onay verildi
ABD Savunma Bakanı William Cohen, NATO üyesi Avrupa devletlerinin, ABD katılımı olmaksızın askeri operasyonlar gerçekleştirmesine olanak tanıyan Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) prosedürünü onayladı. Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen NATO toplantısının son günü olan önceki gün gazetecilere bir demeç veren Cohen, Avrupa'nın planlarının, "genel NATO şemsiyesi"ne uygun olması gerektiğini söyledi. Cohen, "Bu prosedürü, ayrı bir kurumun oluşturulması gibi görmemek gerekir" dedi.
ABD: 'Çok önemli değil'
Avrupalı emperyalistler, bir süredir, ABD'nin katılımı olmaksızın uluslararası askeri operasyonlar düzenleme hakkı istiyorlardı. AGSK'nın ABD tarafından kabul edilmesiyle birlikte, Avrupa, NATO'nun olanaklarını kullanarak kendi başına operasyon düzenleyebilecek.
Amerikalı yetkililer ise, "Avrupa'yı ilgilendirip de Amerika'yı ilgilendirmeyen" bir güvenlik tehdidinin ortaya çıkmasının zor olduğunu belirterek, AGSK'nın kendileri için belirleyici olmadığı mesajını veriyorlar.
Kosova'nın sonucu
1996 yılından bu yana gündemde olan AGSK tartışmaları, geçtiğimiz yıldan itibaren daha da yoğunlaştı. Kosova bombardımanı ve işgalinin ardından, Avrupa, askeri alanda ABD'nin çok gerisinde olmaktan duyduğu rahatsızlığı sık sık ifade etti. Nitekim ABD'li Bakan Cohen, bu konuda "Kosova'nın sonucu olarak gelişen momentten faydalanma gereksinimi var" diye konuştu. Toronto ile birlikte, Avrupa Birliği'nde göreve başlamadan önceki son NATO bakanlar toplantısına katılan Genel Sekreter Javier Solana, AGSK planının, aralık ayında Brüksel'de düzenlenecek olan savunma bakanları toplantısında daha da geliştirileceğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Depremzedeye 'ruhsal yardım'

SONRAKİ HABER

INTERFET ilk kez silah kullandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...