22 Eylül 1999 21:00

'İnsanlar sosyal güvenliksiz bırakılıyor'

İşsizlik sigortası İş ve İşçi Bulma Kurumu bünyesinde bir daire başkanlığı olarak düzenlenleniyor.

Paylaş
İşsizlik sigortası rastgele
Hükümetin 'Sosyal Güvenlik Reformu Yasası' olarak adlandırdığı, ancak kamuoyunda 'mezarda emeklilik yasası' olarak bilinen yasaların asıl yüzleri açığa çıkıyor.
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan tarafından kayıtdışı çalışmayı azaltacak ve işgüvencesinin olmamasına karşı bir önlem olarak yasal düzenlemeye kavuşturulduğu iddia edilen İşsizlik Sigortası Yasası'nın, altyapısı olmadığı için, işçi ve emekçilere hiçbir yarar sağlamayacağı bildirildi. Yasa, bu haliyle, patronların 'kıdem tazminatının kaldırılması' isteklerine gerekçe olmaktan başka bir işe yaramayacak.
İİBK zaten yetersiz
1 Haziran 2000 tarihinde uygulamaya girecek olan işsizlik sigortası uygulaması, çalışanların yanı sıra sosyal güvenlik uzmanlarının da eleştirilerine neden oluyor.
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Kadir Arıcı, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, işsizlik sigortasının, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İİBK) bünyesinde bir daire başkanlığı olarak tanzim edilmemesi gerektiğini söyledi. Arıcı, "Yetersizliği bilinen bir kuruma hayati önem taşıyan bir uygulamanın devredilmesi, rastgeleliği göstermektedir" dedi.
İşsizlik sigortası uygulamasının, "Göç yolda çözülür" mantığının tipik bir örneği olduğunu söyleyen Arıcı, sosyal sigorta kuruluşlarının en önemli ihtiyacının özerklik iken bu fonun kuruluşunda özerkliğe hiç yer verilmemiş olmasını, yasanın en önemli eksikliği olarak değerlendirdi. Yasada,
kurumun fonlarının iyi yönetilmesi için hiçbir hükme ve düzenlemeye yer verilmediğini ifade eden Arıcı, işsizlik sigortası fonunun teferruatlı bir şekilde düzenlenmesi ve o ölçüde iyi yönetilmesi, siyasi müdahalelerden korunması gibi hususların tasarıda yer almamasını eleştirdi.
En büyük sosyal adaletsizlik
İşsizlik sigortasından sağlanan yardımlar arasında yeni iş bulma yardımının da yer aldığını anımsatan Arıcı, Türkiye'de bu kadar işsizin bulunduğu, hiç iş bulma ve çalışma şansı bulamamış insanların sokaklarda iş aradığı bir zamanda, yeni iş bulma konusunda önceliğin işsizlik sigortasından yararlananlara verilmesi anlamına geleceğini ifade etti. Arıcı, bu uygulamanın ise en büyük sosyal adaletsizlik anlamına geleceğini söyledi.
İşsizlik Sigortası Fonu'nun yönetimine getirilen 5 kişiden 3'ünün atama ile getirileceğini belirten Kadir Arıcı, "Bu yöntemle yeni bir Sosyal Sigortalar Kurumu doğacaktır. Kurumun fonlarının iyi yönetilmesi için hiçbir hükme ve düzenlemeye yer verilmiş değildir. İşsizlik Sigortası Fonu'nun siyasi müdahalelerden korunması gibi hususlar da yasada belirlenmemiştir" dedi.
İşsizlik Sigortası Fonu'nda memurlara ilgili düzenlemeye yer verilmeyerek, 2 milyon memur ve 200 bin sözleşmeli personelin brüt aylıklarından yapılan yüzde 2 oranındaki kesinti de ortada kaldı.
ÖNCEKİ HABER

Tayvan Türkiye'ye ders verdi

SONRAKİ HABER

Hosta'da sendika düşmanlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...