22 Eylül 1999 21:00

Tayvan Türkiye'ye ders verdi

Tayvan depreminin yol açtığı kayıp, kendisinin yanında daha küçük kalan Türkiye'deki depremin yıkımıyla karşılaştırılamayacak kadar az.

Paylaş
Tayvan Türkiye'ye ders verdi
Tayvan'da meydana gelen ve Richter ölçeğine göre 7.6 büyüklüğüyle Marmara depremini de geride bırakan yer sarsıntısı, mühendisler tarafından, gelecekteki felaketlerde can kaybını önlemek için gerekli derslerin çıkarılacağı bir "laboratuvar" olarak görülüyor.
Depremin hemen ardından tüm dünyadan çok sayıda mühendis, yıkılan ve dayanan binalarda incelemelerde bulunmak üzere Tayvan'a koşarken, ister istemez Marmara depremiyle karşılaştırmalar yapılıyor. Associated Press ajansının haberine göre, kesin kayıplar henüz belli olmasa da Tayvan depreminin yol açtığı kayıp, kendisinin yanında daha küçük kalan Türkiye'deki depremin yıkımıyla karşılaştırılamayacak kadar az olacak.
En büyük önlem denetim
Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan ABD'li uzmanlara göre, Tayvan'daki binaların çoğunluğu depremi hasarsız ya da az hasarla atlatmış bulunuyor. Uzmanlar, bunun Tayvan'ın çok iyi inşaat yönetmeliğine sahip olmasına, daha da önemlisi bu iyi yönetmeliğin ciddi biçimde uygulanmasına bağlıyor. Haberde, "Türkiye örneğinin en iyi yönetmeliklerin bile uygulanmadığı takdirde işe yaramadığını gösterdiği" vurgulanıyor.
Marmara depreminden sonra, uluslararası uzmanlar, Türkiye'nin dünyanın en iyi ve modern bina inşaat yönetmeliğine sahip ülkeleri arasında bulunduğunu, ancak bu yönetmeliğin bina yapılırken uygulanmadığını bildirmişlerdi. Yönetmeliklerin uygulanmasında ise en önemli zorlayıcı gücün etkin denetim olduğu bildiriliyor.
En önemlisi zemin kat
Tayvan depreminde yapılan ilk incelemeler, binaların çoğunun "yumuşak zemin" nedeniyle yıkıldığını gösteriyor. Binanın alt katının diğer katlardan daha dayanıksız olma durumuna yumuşak zemin deniyor. Depremde binalar öne arkaya sallanıp ayakta kalırken, yumuşak zeminli binalarda alt kat sallanmayıp kıvrılarak çöküyor.
Yumuşak zemin durumu, özellikle ticari binalarda, görsel amaçlarla alt katların, üstlere göre daha yüksek tavanlı, daha bol pencereli inşa edilmesinden kaynaklanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Maden işçilerinden yardım

SONRAKİ HABER

'İnsanlar sosyal güvenliksiz bırakılıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...