22 Eylül 1999 21:00

BM askerleri Baucau'ya girdi

Doğu Timor'da terörü sona erdirmek gerekçesiyle adaya giren BM "barış" gücü askerleri, başkent Dili'den sonra dün de ikinci kent Baucau'ya yerleşmeye başladı.

Paylaş
BM askerleri Baucau'ya girdi
Doğu Timor'da halkın referandumda bağımsızlığı seçmesinin ardından Endonezya destekli milis çetelerinin yoğunlaştırdığı terörü sona erdirmek gerekçesiyle adaya giren BM "barış" gücü askerleri, başkent Dili'den sonra dün de ikinci kent Baucau'ya yerleşmeye başladı.
Çokuluslu güçte görevli Avustralyalı bir yetkili, 150 BM askerinin Baucau'ya ulaştığını kaydederek, bunun, Doğu Timor'a konuşlanmaya başlayan BM askerlerinin başkent Dili dışındaki ilk büyük intikali olduğunu belirtti.
Askeri yetkililer, BM askerlerinin, Doğu Timor'un tamamını kontrol altına almalarının haftalar süreceğini tahmin ettiklerini kaydediyorlar.
Milis çetelerinin başkentten çıkmasının ardından dağlardan şehre geri dönen Timorlular ise, şehirlerini tanıyamadılar. Günlerdir aç ve susuz olan Timorlular, içinde bazı gıda maddeleri kalmış olan dükkânlara girerek karınlarını doyurmaya çalıştı.
Gazeteci öldürüldü
BM askerleri, başkent Dili'de Hollandalı bir gazetecinin cesedini buldular.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Dili'de bulunan cesedin, Vrij Nederland isimli Hollanda dergisi ile İngiliz Financial Times gazetesi adına çalışan gazeteci Sander Thoenes'e ait olduğunu bildirdi. Kontralardan kaçan İngiliz Sunday Times gazetesi için çalışan 2 gazetecinin ise, güvenli bir şekilde saklanarak hayatlarını kurtardıkları bildirildi.
Havadan gıda yardımı
Bu arada, BM'den yapılan açıklamada, milis çetelerinden kaçarak dağlara sığınan halka "kuşbaşı kar" tekniğiyle havadan gıda yardımı yapıldığı bildirildi. BM'ye ait bir yük uçağından 3 bin kişiye yetecek miktarda 6 ton protein yönünden zengin küçük bisküvilerden oluşan gıdanın başarıyla dağlık bölgedeki mültecilere atıldığı belirtildi.
İlk kez Sudan'da kullanılan "kuşbaşı kar" yönteminde, her biri 200 gram gelen, ancak 900 kalori protein içeren özel hazırlanmış bisküvi paketleri havadan yere atılıyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD saldırılarında gazeteci yaralandı

SONRAKİ HABER

2000'de faiz depremi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa