22 Eylül 1999 21:00

Robin Cook Tahran yolcusu

20 yıldan beri İran'a giden ilk İngiliz bakan olan Cook, 'İran'daki reform güçlerinin büyümeye devam etmesini umuyoruz' diye konuştu.

Paylaş
Robin Cook Tahran yolcusu
İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook'un önümüzdeki aylarda İran'ı ziyaret edeceği açıklandı. Cook, Humeyni'nin iktidarı ele geçirdiği 1979 yılından bu yana İran'a giden ilk İngiliz bakan olacak.
Önceki gün New York'ta İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ile görüşen Cook, kararlaştırılan ziyaretin, İran hükümetinin, yazar Salman Rüşdi hakkındaki ölüm fetvasından kurtulma çabasının bir parçası olduğunu kaydetti. Gözlemciler, Cook'un ziyaretinin, Avrupa-İran yakınlaşmasının bir diğer göstergesi olduğunu belirttiler.
Avusturya Devlet Başkanı Thomas Klestil de, hafta başında Tarhan'a iki günlük bir resmi ziyaret düzenleyerek, İslam devriminden sonra İran'a giden ilk AB üyesi ülke Devlet Başkanı olmuştu.
Ziyaret takvimi
Ziyaret takvimi kesin olmamakla beraber, Harrazi'nin yıl sonundan önce Londra'ya bir ziyaret gerçekleştireceği, Cook'un ise, önümüzdeki şubat ayında İran'da düzenlenecek olan kritik parlamento seçimlerinin ardından Tahran'a gideceği dile getiriliyor.
İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, yıl başlarında büyükelçilik statüsüne yükselmişti. İlişkileri normalleştirme politikasının devamı olarak, Şah'ın devrilmesiyle kapatılan İngiliz Kültür Merkezi'nin (British Council) yeniden açılacağı belirtildi.
Robin Cook, İran'ın, İsrail ajanı oldukları suçlamasıyla yargıladığı 13 Yahudi hakkındaki endişelerini de dile getirecek. Yargılama sürecinin şeffaf olmasını talep edeceğini açıklayan Cook, "İslam dünyası ile Avrupa'nın birlikte yaşayıp birbirinin kültür ve uygarlığına saygı gösterebileceğini, karşılıklı ekonomik işbirliğini sürdürebileceğini göstermek istiyoruz" diye konuştu.
Rüşdi fetvasi
Cook, İran hükümetinin, yazar Salman Rüşdi hakkındaki ölüm fetvasının uygulanmaması yönündeki sözünü yerine getirdiğini de söyledi ve Harrazi'nin kendisine, "Umarız İran toplumunun tüm unsurları da bu söze uyar" dediğini kaydetti. "İran bir değişim sürecinde" diyen Cook, sözlerine, "Onun uluslararası toplumun bir parçası olmasını isteyen bizler, dışarı bakan reform güçlerinin büyümeye devam etmesini umuyoruz" diye devam etti.
Avrupalı devletlerin İran ile giderek geliştirdiği ilişkiler, özellikle İran'ın enerji sektörüne yatırım olarak somutlaşıyor. Avrupalı tekellerin İran enerjisini giderek daha fazla işlemeye başlaması, ABD'nin Tahran'a yönelik olarak uyguladığı uluslararası ekonomik yaptırımları da büyük ölçüde geçersizleştirdi.
ÖNCEKİ HABER

'İkbal'lerin kenti Diyarbakır

SONRAKİ HABER

ABD saldırılarında gazeteci yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...