21 Eylül 1999 21:00

Tekirdağ depreminde

   merkez üs tartışması

Paylaş
Tekirdağ depreminde merkez üs tartışması
İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Deprem Sismolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tuncay Taymaz, gece saat 00.28'de meydana gelen depremin Tekirdağ'da değil, Marmara Adası'nın hemen kuzeyindeki Marmara fayında olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Taymaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gece 00.28'de meydana gelen ve merkez üssü Tekirdağ olarak açıklanan 5.0 büyüklüğündeki depremin merkezinin yanlış açıklandığını ileri sürdü.
Depremin, Marmara Adası'nın hemen kuzeyindeki Marmara fayında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Taymaz, şöyle konuştu: "Bu fay, Saros-Gaziköy fayıyla ilintili... Gölcük'e kadar olan fay sisteminin bir parçası. Gelibolu'yu kesen fayın denizdeki devamı. Aynı zamanda Gölcük'ten, Kuzey Anadolu fayının İzmit Körfezi'nden Çınarcık açıklarında denize girdiği, Marmara içerisinde parçalanan fay sisteminin bir parçası.
Gece 00.28'de meydana gelen deprem, Tekirdağ'da değil, Marmara Adası'nın hemen kuzeyindeki Marmara fayında oldu. Burası Marmara'daki derin deniz çukurluklarının oluştuğu fay üzerinde. Normal fay açılma mekanizması gösteriyor. Bu fay üzerinde en son 4 Ocak 1935'te büyüklüğü 6.4 olan bir deprem olmuştu. Dün olan küçük bir deprem. Tekirdağ'ın en az 20-30 kilometre güneyinde oldu."
Doç. Dr. Taymaz, dünkü depremin en fazla Marmara Adası'ndan hissedilmiş olması gerektiğini de belirterek, depremin, Ada'nın hemen birkaç kilometre önünde olduğunu söyledi.
Ege'deki bütün depremlerin birbiriyle ilişkili depremler olduğunu anlatan Doç. Dr. Taymaz, "Bu deprem de Gölcük depreminin bir devamı. Aynı sistem içerisinde zincirleme oluşan depremler bunlar. Artçı bir deprem ve devam edecek...Gölcük'ten Çınarcık'a, Marmara'ya doğru İmralı Adası'nın kuzeyinden geçen aynı fay sistemi."
'Ben ABD'ye inanırım'
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün depremle ilgili açıklamalarını da değerlendiren Doç. Dr. Taymaz, "Kandilli'nin açıklamasını dinlemedim. Ve ben, Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı hiçbir kaynağa güvenmiyorum. Benim söylediğim ABD Jeoloji Servisi'nin verdiği bilgi. En doğru da onların olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Kendisinin verdiği bilgilerin başka sismologlar tarafından da doğrulanacağını ifade eden Doç. Dr. Taymaz, "Onlara sorarak öğrenebilirsiniz. Işıkara'nın kendisi sismolog değildir. Bu konunun uzmanı da değildir. Özgeçmişine bakarak öğrenebilirsiniz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yalova'da belediye başkanı da davalık

SONRAKİ HABER

Bakanlığın şaibeli raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...