15 Ağustos 2011 02:55

Asya’da kravatsız ama ciddi zirve

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi ülkeler Kazakistan’ın başkentinde kravatsız zirvede toplandı. Zirvede Arap baharı çerçevesinde rejimlere yönelik iç tehditlerin yanı sıra, dış tehditlere karşı da bölge ülkelerinin güvenliğinin sağlanması için kurulan “Hızlı Hareket Gücü&

Asya’da kravatsız ama ciddi zirve
Paylaş

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi ülkeler Kazakistan’ın başkentinde kravatsız zirvede toplandı. Zirvede Arap baharı çerçevesinde rejimlere yönelik iç tehditlerin yanı sıra, dış tehditlere karşı da bölge ülkelerinin güvenliğinin sağlanması için kurulan “Hızlı Hareket Gücü” ile ilgili son durum ele alındı.

16 BİN KİŞİLİK ORDU

Örgüte üye olan Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus, Ermenistan ve Özbekistan kurdukları 16 bin kişilik bir ordu ile ortak güvenlik alanı oluşturuyor. KGAÖ dönem başkanlığını sürdüren Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, örgütün gücünün artırılması için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Basına açıklamada bulunan Lukaşenko, “Bir kısım iç sorunlara değindik… Ülkeler arasında sorunlu konular da ele alındı” dedi. Yıl sonuna kadar Hızlı Hareket Gücü’nün (HHG) yapılanma sürecinin tamamlanacağını kaydeden Belarus lideri, “Aralık ayına kadar üye ülkeler organizasyon çerçevesinde imzalanan HHG anlaşmasını onaylayacak. Belarus olarak biz bu süreci tamamladık. Diğer ülkeler de onay sürecinde. “ şeklinde konuştu.

KERİMOV KATILMADI

Zirveye; Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otumbayeva katılırken, Özbek lider İslam Kerimov Astana’ya gelemedi. Zirvede uzay ve bilişim araçları konularında da görüşmeler yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Öğretim elemanlarına ‘Akademik karşı duruş’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Bağımsız Filistin için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...