21 Eylül 1999 21:00

Tayvan'da büyük deprem

Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen depremlere alışık olan Tayvan'da sarsıntının merkezi bu kez karadaydı. Deprem başkent Taipei çevresinde etkili oldu.

Paylaş
Tayvan'da büyük deprem
Tayvan'ı önceki gece vuran şiddetli yer sarsıntısının ardından arama, kurtarma ve yardım çalışmaları yoğunlaştırılarak devam ediyor. Dün yapılan açıklamalara göre 1500 kişinin öldüğü, 4000'e yakın kişinin yaralandığı depremde ölü sayısın artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yetkililer, halen enkaz altında bini aşkın kişi olduğunu söylediler. Son 30 yılın en büyük depremininin ardından 234 kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.
Tayvanlı yetkililer, sarsıntının Richter ölçeğine göre 7.3 şiddetinde olduğunu belirtirken ABD'li uzmanlar bu rakamı, 7.6 olarak açıkladı. Fransa Ulusal Sismik Araştırma Merkezi, ise depremin şiddetinin 8.1 olduğunu kaydetti.
Yerel saatle 01.47'de meydana gelen şiddetli sarsıntının merkezinin, başkent Taipei'nin 145 kilometre güneybatısındaki Nantou bölgesi olduğu açıklandı. Depremin merkez üssü yakınlarındaki Puli kasabasında da ağır hasar meydana geldi. Nantou kentinin yakınındaki Taiçung'da birçok binanın enkaz haline geldiği belirtilirken, birçok yolun hasar gördüğü, uzak bölgelerdeki kasabalarla bağlantının kesildiği öğrenildi.
Kent ve kasabalardaki hastaneler yaralılarla dolarken, televizyon kanalları, doktor, hemşire ve tıp eğitimi almış herkese kurtarma çalışmalarına katılma çağrısında bulundu. Devlet Başkanı Lee Teng Hui ile Yardımcısı Lien Çan, kurtarma çalışmalarını yönetmek amacıyla helikopter ile afet bölgelerine gitti.
Otel çöktü
Başkent Taipei'de çöken Sungshan Oteli'nin altında 100'den fazla kişinin mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Enkazdan 60'tan fazla canlı insan çıkarıldı. Kentin Hsinchuang semtinde de 12 katlı bir apartman, yanındaki 5 katlı binanın üstüne devrildi. Enkazdan 50 kişi yaralı olarak kurtulurken, 100'e yakın kişinin bina içinde kaldığı belirtildi. 6.0 şiddetinde artçı şok
Depremin ardından şiddetli artçı şokların devam ettiği belirtilirken, elektrik, su ve doğalgaz şebekeleri hasar gördü ve deprem bölgesinde yer yer yangınlar çıktı. Gece boyunca 6.0 şiddetinde 4 artçı şok daha yaşandı. Taipei Belediye Başkanı Ma Ying-jeou, okulların ve tüm devlet dairelerinin kapalı kalacağını duyurdu.
Her yıl Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen depremlerle birçok kez sallanan Tayvan'da son yıllarda böylesine büyük bir sarsıntı yaşanmamıştı.
Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin, depremden zarar görenlere her türlü yardımı yapacaklarını belirtti. Zemin, Tayvan Boğazı'nın iki yakasında yaşayan halkın ''etle kemik gibi birbirinden ayrılamayacağı''nı söyledi. Öte yandan Çin Kızılhaçı tarafından Tayvan'a dün sabah 100 bin dolar acil para yardımı ile 60 bin dolar değerinde yardım malzemesi gönderildi.
Tayvan'a Çin'in ardından yardım gönderen ikinci ülke de ABD oldu. ABD'nin Virginia eyaletinden 70 uzmandan oluşan bir kurtarma ekibi, kurtarma çalışmalarına katılmak üzere dün yola çıktı. Aynı ekip, Marmara Bölgesi'ndeki kurtarma çalışmalarına da katılmıştı. Japonya da, depremin ardından yardım için harekete geçti.
ÖNCEKİ HABER

Şamil Basayev: 'Daha çok bomba

SONRAKİ HABER

Stand-by görüşülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...