20 Eylül 1999 21:00

Marmara Denizi'nde ısınma yok

Deprem nedeni ile Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nde deniz suyu sıcaklıklarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığı belirtildi.

Paylaş
Marmara Denizi'nde ısınma yok
Deprem nedeni ile Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nde deniz suyu sıcaklıklarında herhangi bir artışın söz konusu olmadığı belirtildi. Yapılan araştırmalarda, Körfez'de de olağanüstü bir kirlilik yaşanmadığı kaydedildi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma programı çerçevesinde, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü bilim adamlarının, üniversite araştırma gemisi R/V BİLİM ile 4-7 eylül tarihlerinde Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nde yürütmüş olduğu bilimsel çalışmalar tamamlanarak ilk sonuçları alındı.
TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada, elde edilen ilk sonuçların Marmara Denizi ve İzmit Körfezi'nde deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normalleri sınırları içerisinde olduğu ve olağandışı herhangi bir ısınmanın kesinlikle bulunmadığı bildirildi.
Normal dönemlerde körfez içlerinde zaten var olan petrol kirliliğınin aynen devam etmekte olduğu kaydedilen açıklamada, TÜPRAŞ yangını nedeniyle körfezin üst sularında, geçmiş senelere oranla aşırı bir petrol kirlenmesinin izlenmediği ifade edildi. Açıklamada, TÜPRAŞ yangını sonucu körfeze yayılan petrol ve türevlerinin yarattığı kirliliğin, mevcut akıntı sistemlerinin de olumlu etkisi ile ilave bir petrol kirliliği yaratmadığı kaydedildi.
Açıklamada, "Doğal yapısal özelliği nedeni ile iki tabakalı olan Marmara Denizi'nde 25 metre derinlikteki ara tabakada var olan oksijeni az suların olası ilk sert havada üst suya ani karışması önümüzdeki aylarda geçici balık ölümlerine yol açabilecektir. Ancak bu olay beklenen bir olgu olup geçicidir" denildi.
ÖNCEKİ HABER

AKSA'ya dava açılıyor

SONRAKİ HABER

Kim kime yük?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...