20 Eylül 1999 21:00

Kolombiyalı gerillalardan uyarı

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) komutanları, hükümetin ABD'den askeri yardım almaya devam etmesi durumunda görüşme sürecinin sona ereceğini ve iç savaşın genişleyeceğini açıkladılar.

Paylaş
Kolombiyalı gerillalardan Pastrana'ya uyarı
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) komutanları, hükümetin ABD'den askeri yardım almaya devam etmesi durumunda görüşme sürecinin sona ereceğini ve iç savaşın genişleyeceğini açıkladılar.
Kolombiya Devlet Başkanı Andres Pastrana'nın önceki gün New York'a gitmek üzere yola çıktığı saatlerde FARC tarafından yapılan açıklamada, Pastrana'nın askıya alınan görüşmelerin yeniden başlaması talebi de sert bir dille reddedildi.
ABD'li yetkililerle gerillalara karşı uygulanacak planları görüşmeye giden Pastrana, yola çıkmadan önce FARC ile hükümet arasında yapılan görüşmelerin uluslararası yetkililerin gözlemi altında yapılması yönündeki şartını kaldırdığını açıklamış ve FARC'ın yeniden hükümet temsilcileriyle görüşmeye başlaması gerektiğini ifade etmişti.
FARC MK'nın yayınladığı bildiride, "Uyuşturucuyla savaş adı altında FARC'a karşı yürütülen savaşı güçlendirmeyi amaçlayan Pastrana-ABD ittifakı, hükümetin barış istemleriyle çelişiyor. Bu faktörler, hükümetin barış için sorumluluk duymasının değil, belirsiz bir iç savaşa yol açabilecek bir tutumun işaretleridir" denildi.
Kontra savaşna 600 milyon dolar
Andres Pastrana'nın, bugün ABD Başkanı Bill Clinton ve diğer yetkililerle görüşmesi bekleniyor. ABD kaynakları, Clinton yönetiminin Pastrana'ya, FARC'a karşı 'havuç-sopa' politikası uygulaması yönünde baskı yaptığını belirtiyor. FARC ve diğer gerilla örgütlerini ortadan kaldırma hesapları yapan ABD emperyalizmi, kontrgerilla mücadelesini örgütlenmesi için 2000 yılında Kolombiya'ya 600 milyon dolar vermeyi kararlaştırdı.
Belediye başkanı öldürüldü
Bu arada, hükümet tarafından FARC'a devredilen kasabalardan birinin belediye başkanı, kontralar tarafından öldürüldü. FARC'ın elindeki 5 kasabadan biri olan Vistahermosa'nın Belediye Başkanı Marco Emilio Londono'nun, önceki gün motosikletli iki saldırgan tarafından kurşunlanarak öldürüldüğü öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

'Barış gücü' Dili'ye ayak bastı

SONRAKİ HABER

Zamla yardım mı olur?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...