19 Eylül 1999 21:00

Fatih'te Belediyesi'nde hedef

   sendikasızlaştırma

Paylaş
Fatih'te Belediyesi'nde hedef sendikasızlaştırma
Şahin Bayar - Şerif Karataş
Genel-İş İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Kadir Doğutekin, Fazilet Partili Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak'ın sendikayı yok etme çabası içinde olduğunu söyledi. Belediye başkanının vakıf kurarak buraya sürekli işçi aldığını bildiren Doğutekin, belediyenin bazı işlerinin vakfa alınan işçilere yaptırıldığına ve belediyeye ait otopark gelirlerinin bu vakfa aktarıldığına dikkat çekti.
Fatih Belediyesi'nde aylardan beri ücret ve ikramiyelerini alamadıkları için sakal bırakma, vezne kuyruğu ve basın açıklaması gibi eylemler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kadir Doğutekin, yaşanan gelişmeleri gazetemize anlattı.
Hükümetin tavrı değişti
18 Nisan seçimleriyle Eşref Albayrak'ın göreve geldiği Fatih Belediyesi'ne, daha önceki ANAP'lı Belediye Başkanı Sadettin Tantan döneminden 8 trilyon lira borç kaldığını kaydeden Doğutekin, belediye başkanının değişmesiyle, hükümetin, Fatih'e olan bakış açısını değiştirdiğini belirtti. Doğutekin bu değişikliği şu sözlerle anlattı: "18 Nisan'da seçim oluyor, 21 Nisan'da belediyeye haciz geliyor. Belediye başkanı daha görevi devralmadan hükümet tarafından belediyeye haciz geliyor. Belediyeye İller Bankası'ndan gelen bütün gelirlere el konuluyor. Tantan döneminden 8 trilyon borç kalıyor. '94 yılından bu yana ne SSK'ya, ne maliyeye borçlar ödenmiş, ne de işçilerin nemaları yatırılmış. İller Bankası'nda belediyeye normal şartlarda her ay 500 milyar lira para gelmesi gerekiyor, ancak bu 100-120 milyar liraya düşmüş. Bu da işçiye yansıyor."
Gelirler vakfa gidiyor
Ancak bunun kendi sorunları olmadığını vurgulayan Kadir Doğutekin, "Çünkü bu borcu biz yapmadık ve çok mağdur durumda kaldık. Bunun için de hakkımızı almak için bir eylem programı çıkardık" dedi. Belediyenin diğer gelirlerlerinin ise yine belediye yöneticilerinin başında bulunduğu Halktaş ve Alka adlı vakıflara aktarıldığını bildiren Doğutekin, şöyle devam etti: "Mesela otoparklar çalıştırılıyor, gelirleri vakıflara gidiyor. Bu vakıflara, 'Sen bu parayı nereden alıyorsun, bu vakıfların gelirleri nereden geliyor', kimse sormuyor. İşveren iyi niyetli olmuş olsa; mesela Fatih Belediyesi'nin bir sürü otoparkı var. Anacaddeler neredeyse otopark olarak kullanılıyor. Bir araç için 1 milyon lira para alıyorlar. Bunun dışında iki tane ayrı otoparkı var. Bunların gelirleri hep vakfa gidiyor. Bir otoparkın geliri ayda 100 milyara yaklaşıyor. İki tane böyle geliri olan otoparkımız var. Bir de sokaklar var."
İşler vakfa yaptırılıyor
Bu vakıflara alınan işçilere belediyenin işlerinin de yaptırıldığını belirten Doğutekin, "Yani belediyeye direk olarak işçi almıyor. Kurdukları vakfa işçi alıyorlar, belediyenin işlerini yaptırıyorlar. Personel fazlalığı var, diyerek bir yandan işçi atmaya kalkıyorlar ama öbür taraftan bu şirketlere yeni işçi alıyorlar. Burada iyi niyet falan yok" diye konuştu.
Bu uygulamanın sendikasızlaştırma amacı taşıdığını vurgulayan Doğutekin, "Sendikasızlaştırma veya sendikayı yıpratıp kendi görüşlerinden ve emirlerinden çıkmayan yeni bir sendikayı getirmeyi hedefliyorlar. Ancak buna kesinlikle güçleri yetmeyecek. Eyüp Belediyesi'nde bunu başardılar ama Fatih'te asla. Her türlü tedbiri aldık. Gerekirse bedeller ödeyeceğiz" dedi.
Hedef, daha çok örgütlenmek
Sorunlarını ve taleplerini Fatih halkına anlatmaya çalıştıklarını, mahalle muhtarlarını, kitle örgütlerini, siyasi partileri gezdiklerini, bildiri dağıttıklarını anlatan Kadir Doğutekin, "Belediye yönetimini çok iyi teşhir ettik. Bizi arayıp da belediye başkanına ağır ithamlarda bulunan vatandaşlar da oldu" dedi. Genel-İş 5 Nolu Şube Başkanı Doğutekin, bundan sonraki dönemde amaçlarının "sendikalarını sınıf adına bir adım ileri götürebilmek" olduğunu belirterek, bunun için de gece gündüz örgütlenme çalışması içinde olacaklarını dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

A. Müfit Gürtuna'dan Atina'ya

SONRAKİ HABER

Ücret yerine işten atma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa