19 Eylül 1999 21:00

'Bu kokuşmuşluk yıkılmıştır'

Eskişehir Çevre Platformu'nun düzenlediği panelde meslek odaları, depremden korunmak için 'bilim adamlarının görüşüne göre hareket etmek' gerektiğini vurguladılar.

Paylaş
'Bu kokuşmuşluk yıkılmıştır'
Eskişehir Çevre Platformu tarafından Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen "Deprem" panelinde konuşan meslek odaları temsilcileri, depremden korunmanın en önemli koşulunun 'bilime ve bilim adamlarının görüşüne göre hareket etmek' olduğunu vurguladılar. Anadolu Üniversitesi (AÜ) Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Can Ayday konuşmasında Eskişehir'in zemininin Adapazarı'yla aynı olduğunu vurgulayarak Eskişehir'in ikinci Adapazarı olmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
'Önlemler alınmalı'
Osmangazi Üniversitesi (O.Ü.) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Erhan Altunel, "Eskişehir'deki fay hattı, Bursa Uludağ'dan başlayıp Bozüyük'ün güneyi, İnönü istikametinden kent merkezinin güney kısmında Karabayır Bağları'ndan Sultandere'ye kadar uzanmaktadır" dedi.
AÜ Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Oda temsilcisi Prof. Dr. Can Ayday da depremin diğer doğal felaketlerden çok farklı olan konumunun insanın karşı koyuşta karşılaştığı güçlükler olduğunu belirterek, bunları aşma yolunda yıllardır uyarıda bulunduklarını, ancak dinletemediklerini söyledi. Ayday, "Yıkılma ilk önce binalarda, ama önemlisi sistemin yıkılmasıdır. Bu kokuşmuşluk yıkılmıştır, yıllardır devletin küçülmesinden bahsedenler bunu gözden geçirmelidir. Devletin küçülmesi değil, bundan sonra devletin önlemini alıp üstüne düşeni yapması gerekir" dedi. Ayday, Eskişehir ve Adapazarı zemin özelliklerinin aynı olduğunu da belirterek tek farkın Kuzey Anadolu Fay Hattı'na olan uzaklığı olduğunu söyledi ve "Eskişehir'de yeraltı su seviyesinin yüksek olması bir dezavantajdır" dedi.
Proje ve tasarım hataları
Yrd. Doç. Dr. Bilgi Siyahi de Eskişehir'de uzak saha depreminin yaşandığı belirtti ve yakın sahada olacak olası bir depreme karşı uygun yerlerde uygun yapılaşma olması gerektiğini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası adına konuşan Yüksek Mühendis Nevzat Kıraç da inşaatlardaki temel yıkılma nedenlerinin binalardaki proje ve tasarım hataları olduğunu belirtti. Panelde Mimarlar Odası adına Necla Yayla Hacıoğlu, Ziraat Yüksek Mühendisi Feyyaz Uysal ve O.Ü. Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Atila Erol ve Yrd. Doç. Dr. Malih Zeytinoğlu da alanlarıyla ilgili konuşmalar yaptılar.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da binalar depreme karşı

SONRAKİ HABER

A. Müfit Gürtuna'dan Atina'ya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa