19 Eylül 1999 21:00

Ankara '10 tiyatro günü'ne hazırlanıyor

4. Ankara Tiyatro Festivali'nin hazırlıkları devam ediyor. 18-28 Kasım tarihleri arasında yapılacak festivalin, önceki yıllara oranla daha nitelikli olması hedefleniyor.

Paylaş
Ankara '10 tiyatro günü'ne hazırlanıyor
Barış Kaygısız
Ankara, 18-28 Kasım günleri yine tiyatro topluluklarının gösterileriyle şenlenecek. Geçen yıl 3'üncüsü yapılan ve "yeni yılda yeniden tiyatro" sloganıyla sonlanan "Ankara Tiyatro Festivali"nin 4'üncüsünün hazırlıkları sürüyor. Özel ve amatör tiyatro topluluklarının biraraya gelmesi arzusuyla düzenlenen festivalin hazırlık çalışmaları, sayıları 20'yi geçmeyen bir grup tarafından amatör ruh ve cesaretle yürütülüyor.
Uluslararası katılım
Festivale bu yıl Mollier'in "Tartufle" oyunuyla Fransa, Nâzım Hikmet'in "Kafataşı" oyunuyla Hollanda, 6 kişilik mim tiyatrosuyla Azerbaycan ve İtalya'dan toplulukların katılması bekleniyor. Japonya, Belçika, Almanya ve Yunanistan'daki tiyatro toplulukları ile görüşmeler ya sürüyor ya da önümüzdeki günlerde başlayacak. Galatasaray Üniversitesi ise bu yıl ilk defa başvurduğu festivale Jean Genet'in Türkçede çevirisi bulunmayan "Zenciler" oyunuyla katılacak.
Festival bu yıl da geçen yıl olduğu gibi 18-28 Kasım günleri arasında yapılacak. Daha evvel 15 Eylül olarak belirlenen toplulukların son başvuru tarihleri ise festival komitesinin "depremin başvuruları etkilediği" tespiti sonucu 15 gün süreyle uzatıldı. Festivalin, "niteliğin yükseltilmesi" amacıyla yaklaşık 25 toplulukla sınırlı tutulması, özellikle çocuk oyunlarında daha seçici davranılması ve Eğitim Sen'le işbirliği yapılarak, festivali gecekondu çocuklarıyla buluşturmak da komitenin diğer kararları arasında.
Amaçlar...
Festival çalışmalarına halen bünyesinde devam edilen Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf Ankara Şube Başkanı Sümmani Can, sorularımıza, "niçin" sorusunu cevaplandırarak başladı. Can, "Ankara'da Devlet Tiyatroları dışında sadece Ankara Sanat Tiyatrosu'nun mekanı var. Onlarda bazen 35-40 kişiye sahne açıyor. Gerek tiyatro gerekse sanat çok zor durumda. Amacımız bu şartlarda tiyatroyla izleyicileri buluşturmak. Varolan kültürel boşluğu doldurmaya hedefliyoruz. Bunun yanı sıra alternatif tiyatro anlayışlarına yer vermek, kültür standartını yükseltmek gibi amaçlar da güdüyoruz." dedi.
En büyük sorun ekonomik
Festival bünyesinde atölye çalışmaları, sinevizyon gösterileri, mask, maske, kukla yapımları, köy seyirlik oyunlar gibi konular ve drama çalışmaları üzerine etkinlikler, oyun sonlarında ise "Tiyatro diye diye" başlığı altında sanatçıların izleyicilerle söyleşilerinin gerçekleşeceğini söyleyen Can, Fotoğraf Sanatı Kurumu'nun da önceki senelere ilişkin sergi açacağını açıkladı.
Şimdilik 5'i çocuk oyunu oynayan 30'a yakın topluluğun başvuruda bulunduğunu kaydeden Can, önceki yılların deneyimi sonucu, başvuruların süre dolduktan sonra devam edeceği izlenimi içinde oldukları dile getirdi. Can, festivalle ilgili olarak Ziya Gökalp Caddesi 16/11 Kızılay-Ankara adresi ile (0312) 435 27 94 numaralı telefonlardan bilgi alınabileceğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

'Ayrımsız genel af istiyoruz'

SONRAKİ HABER

İstanbul'da binalar depreme karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...