19 Eylül 1999 21:00

'Ayrımsız genel af istiyoruz'

Hükümetin; çeteleri, hırsız ve dolandırıcıları cezaevinden çıkartıp, daha güzel bir dünya uğruna mücadele eden siyasileri demir parmaklıklar arkasında tutan sözde af yasasına, TDKP tutukluları eylemle yanıt veriyor.

Paylaş
'Ayrımsız genel af istiyoruz'
Sağmalcılar ve Gebze Cezaevi'nde tutulan Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) davası tutuklu ve hükümlüleri, hükümetin af konusundaki tutumunu protesto etmek ve "Ayrımsız genel af" talebini dile getirmek amacıyla sayım vermeme ve havalandırma kapısını kapattırmama eylemi başlatıyor. "Ayrımsız genel af" talebinin yükseltilmesinin demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin önemli bir ayağı olduğunu belirten tutuklu ve hükümlüler, demokrasi ve özgürlük yanlısı tüm kişi ve kuruluşları eylem ve taleplerine sahip çıkmaya çağırdılar.
'Af yasası saldırı planı'
TDKP davası tutuklu ve hükümlüleri tarafından dün yapılan açıklamada, Cumhuriyetin 75. yılı vesilesiyle gündeme getirilen ve depremin sonuçlarına kilitlenilen bir ortamda yangından mal kaçırırcasına çıkartılan af yasasının, muhtemelen küçük değişiklikler yapılarak önümüzdeki günlerde TBMM'den yeniden geçirileceği ifade edildi. Hükümetin bu af yasası ile çeteleri, işkencecileri ve kamu mallarını hortumlayanları affetmek istediğini belirten tutuklu ve hükümlüler, yasanın kamuoyu tepkisi yüzünden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından veto edilmek zorunda kalındığına işaret ettiler. Gerici af yasasında, siyasi tutuklu ve hükümlüleri kapsam dışı bırakan hükümetin, yasayı aynı zamanda saldırı amaçlı kullanma planları yaptığını kaydeden tutuklular, "F Tipi Hücre sistemi cezaevlerinin hızlı bir şekilde yapılmaya devam ediliyor olması ve cezaevlerinde siyasi tutuklu ve hükümlülere yönelik sistemli saldırıların sürdürülmesi bunun kanıtıdır" açıklamasında bulundular.
Eylemler başlıyor
En temel demokratik hakların bile olmadığı ülkemizde cezaevlerinin onbinin üzerinde devrimci, ilerici ve sosyalistle doldurulduğunu belirten Sağmalcılar Cezaevi'ndeki TDKP davası tutuklu ve hükümlüleri, "Bizler, emekçi halklarımızın demokrasi ve özgürlükler mücadelesi ve taleplerinden aldığımız güçle, 'ayrımsız genel af' talebiyle 22, 23, 24 Eylül günlerinde akşam sayımlarını vermeme eylemine başlıyoruz ve demokrasi ve özgürlükten yana tüm kurum ve kişileri eylem ve talebimize sahip çıkmaya çağırıyoruz." diye açıklama yaptılar.
Gebze Özel Tip Cezaevi'ndeki TDKP davası tutukluları ve hükümlüleri de aynı taleplerle 20, 21, 22 Eylül tarihlerinde akşam sayımı vermeme ve havalandırma kapısını kapattırmama eylemi yapacaklarını bildirdiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


DBP yöneticilerine gözaltı
Demokrasi ve Barış Partisi (DBP) Genel Başkanı Yılmaz Çamlıbel ve parti üyeleri gözaltına alındı. DBP İstanbul İl Örgütü tarafından düzenlenmek istenen "Kürt sorunu - Çözümün Neresindeyiz?" konulu konferansın, İstanbul Valiliği tarafından gerekçesiz olarak iptal edilmesi üzerine, yasaklamayı protesto etmek için Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapmak isteyen DBP'liler, dün polis tarafından gözaltına alındı. DBP'den yapılan yazılı açıklamada, Kürt sorununun barışçıl, demokratik uzlaşmalarla çözümü için düzenlenecek konferansın yasaklanmasının protesto edilmek istendiği belirtilerek, herkes duyarlı olmaya çağrıldı.
Gözaltına alınanların isimleri şöyle: DBP Genel Başkanı Yılmaz Çamlıbel, DBP Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Koçoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Nevin İl, MYK üyeleri İsa Eskin, Bayram Bozyel, Koferans katılımcılarından SİP MYK üyesi Yalçın Cerit, DBP İstanbul İl Başkanı Mustafa Aytaç, İstanbul İl Sekreteri Hikmettullah Özmen, İl Saymanı Özgür Basut, Maltepe İlçe Başkanı İsmet Kara, İlçe Sekreteri Niyazi Budak, İlçe Saymanı Dilek Dirik, İlçe üyeleri Mehmet Kara, Cihan Taşdelen, Bayram Gökpunar, Mahmut Kara, Hikmet Yılmaz ve soyadları öğrenilemeyen Halis ve Cengiz adlı üyeler. SİP'de, yazılı bir açıklama yaparak, İstanbul Valiliği'nin yasaklama kararını ve polisin saldırısını protesto etti.
ÖNCEKİ HABER

AİHM yargıçları Kenan Bilgin için

SONRAKİ HABER

Ankara '10 tiyatro günü'ne hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...