19 Eylül 1999 21:00

AİHM yargıçları Kenan Bilgin için

   Ankara'da

Paylaş
AİHM yargıçları Kenan Bilgin için
    Ankara'da
Gözaltına alınarak, götürüldüğü Ankara Terörle Mücadele Şubesi'nde kaybedilen Kenan Bilgin'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürülen davası sürüyor. AİHM hakimleri Ankara'da bugünden itibaren üç gün boyunca Kenan Bilgin'in gözaltına alındığına tanık olan kişileri dinleyecekler. Öte yandan Ankara Adliyesi'nde açılan Kenan Bilgin Davası'nın dosyası ise ortada yok.
Kenan Bilgin, Ankara'nın Dikmen semtinde, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ekipleri tarafından "Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) üyesi olduğu" iddiasıyla gözaltına alındı. Ancak Bilgin'in "gözaltına alındığı" hiçbir zaman resmen kabul edilmedi. Kenan Bilgin'in ailesinin ve avukatlarının bütün girişimlerine verilen yanıt, hep "Bizde yok. Gözaltına alınmadı" oldu.
Götürüldüğü TEM'de sorgulanan Kenan Bilgin'in gözaltında olduğunu gören ve "Adım Kenan Bilgin. Kaydımı yapmadılar. Beni kaybetmek istiyorlar. Yakınlarıma haber verin" diye bağırdığını duyan Cavit Nacitarhan, Özer Akdemir, Salman Mazı, Ayşenur İkiz, Emine Yılmaz, Müjdat Yılmaz, Bülent Kat, Talat Abay, Ercan Aktaş ve Avukat Murat Demir yaptıkları yazılı açıklamalarda bunu kamuoyuna duyurdular.
Türkiye'de bir sonuç alamayan ve yasal yolları tüketen Bilgin'in ailesi davayı daha sonra Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na götürdü. Komisyon'un yaptığı değerlendirmede ise başvuru ciddiye alındı ve konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti. Bir süredir Strazburg'da görülen dava, Bilgin'i gözaltında gören bazı tanıkların dinlenebilmesi amacıyla bir süre Türkiye'ye taşınacak.
Ankara Adliyesi Kütüphanesi'nde bugün başlayacak olan duruşmalara Kenan Bilgin'in ailesi adına avukatları Nesrin Hatipoğlu, Ali Uluk ve Kamil Tekin Sürek de katılacak.
Dosya nerede?
Öte yandan, soruşturması Savcı Armağan Evren tarafından yürütülen Kenan Bilgin dava dosyası ortalarda yok. Dosyanın 15.10.1997 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne gönderildiği, ancak o günden bugüne üzerinde bir işlem yapılmadığı öğrenildi.
Kenan Bilgin'in avukatı Ali Uluk, şikâyetin başlangıcında savcılığın soruşturma açıp, görgü tanıklarını dinlediğini, ancak ondan sonra dosyada hiçbir gelişmenin olmadığını söyledi. Dosya konusunda bilgi almak için Ankara Adliyesi'ne gittiğini ancak dosyanın yerinde olmadığını belirten Uluk, "Dosya üç yıldır geri dönmemiş. Açıkçası dosyanın akıbetinin de Kenan Bilgin'in akıbetine dönmesinden endişe ediyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ders kitabı çilesi

SONRAKİ HABER

'Ayrımsız genel af istiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa