19 Eylül 1999 21:00

Avrupa Komisyonu'nda yeni dönem

AP'den güvenoyu aldıktan sonra yemin ederek göreve başlayan yeni Avrupa Komisyonu üyelerinin sınav niteliğindeki çalışma dönemi başladı.

Paylaş
Avrupa Komisyonu'nda yeni dönem
Yeni Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP)'ndan aldığı uyarıların ardından ilk yaptığı toplantıda, idari bir reform yasasını onayladı. Avrupa Birliği'nin (AB) icra kurulu AB Komisyonu, yeni başkanı Romano Prodi liderliğinde yaptığı ilk toplantısında, sivil hizmetler alanlarını kapsayan idari reformla, Komisyon'da yeni skandalların önüne geçilmesini hedefleyen yasayı onayladı.
AP'den aldığı güvenoyunun ardından AP milletvekilerinin eski dönemdeki yolsuzluk skandallarını hatırlatarak yeni ekibe verilen güvenoyunun 'açık çek' anlamına gelmediğini dile getirmeleri, Prodi ve diğer AB komiserleri üstünde baskı oluşturmuştu.
2005'e kadar görev yapacak
Eski İtalya Başbakanı Prodi başkanlığında toplanan komisyonun İngiliz Başkan Yardımcısı Neil Kinnock, ilk toplantı hakkında bilgi verirken, AB bürokrasisinin "daha etkin ve bütünüyle halka açık" olacağını savundu. Kinnock, AB'nin Doğu Avrupa ülkelerine açılımı, üyelik arayan 12 kadar aday ülkeyle ilişkilere bakacak yeni bir ''AB dairesi'' kurulmakta olduğunu da bildirdi. Yeni kurulan bir diğer AB dairesi de, 15 üye ülke arasındaki işbirliğinin kuvvetlendirilmesinde, göç ve suçla mücadele alanlarında çalışacak.
Romano Prodi yönetimindeki AB Komisyonu, 2005 yılına kadar görev yapacak.
Sözcü de yenilendi
AB Komisyonu'nun yeni sözcüsü Ricardo Levi, ''Komisyon'un ilk gününde, iç reform çalışması, en öncelikli konudur'' derken, Komisyon, olası skandalları önlemek için aldığı simgesel bir önlemle, komisyon üyelerinin çalışma bürolarını Brüksel'deki karargâh dışında geniş bir alana yayma kararı aldı. Böylece her Komisyon üyesinin, alt kademedeki yetkililerle temasını yitirmemesi hedeflendi.
Alınan bir diğer kararla, 42 olan tüm dairelerin sayısı 36'ya indirildi.
Rüşvet karşıtı önlemler
Yeni AB Komisyonu Yasası ile üyelerin düzenli malvarlığı bildiriminde bulunmaları ve 150 Euro'dan (156 dolar) daha değerli hediye kabul etmemeleri şart koşuluyor. Komisyon üyelerinin, kendi çalışma ekiplerine "doğrudan tek elden atama yapmaları" da engelleniyor.
20 üyesi önceki gün yemin ederek göreve başlayan Komisyon'un, Jacques Santer başkanlığındaki eski üyeleri, mart ayında, "yolsuzluk, adam kayırma ve idari zaaf" nedeniyle istifaya zorlanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Timor kasapları ABD eğitimli

SONRAKİ HABER

Rus bombardımanı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...