19 Eylül 1999 21:00

Timor kasapları ABD eğitimli

Doğu Timor'u kan gölüne çeviren Endonezya'nın ölüm mangalarının, ABD ve İngiltere tarafından yönlendirildiği belgelerle kanıtlandı.

Paylaş
Timor kasapları ABD eğitimli
Doğu Timor'da katliamlar gerçekleştiren Endonezya askerlerinin, ABD tarafından gizli bir program dahilinde eğitildiği ve bu eğitimin geçen yıla dek sürdüğü ortaya çıkarıldı. The Observer gazetesinde dün yayınlanan haberde, İngiliz İşçi Partisi hükümetinin de, iktidara geldiği Mayıs 1997'den bu yana, Endonezyalı 50 subayı "eğitmek" için 1 milyon sterlin harcadığı belirtildi.
Demir Terazi
Diktatör Suharto liderliğindeki ordunun, 33 yıl önceki kanlı darbeyle Endonezya'da iktidarı ele geçirmesinin ardından, ABD ile bu ülke arasında başlayan askeri işbirliği, insan hakları ihlallerinin ayyuka çıkması nedeniyle bir süre sonra gizli bir programa dönüştürüldü. "Demir Terazi" kod adlı program, 1991 yılındaki Santa Cruz katliamının ardından da devam etti. CIA ve Amerikan ordu yetkililerinin verdiği eğitim, özellikle, Kopassus adlı özel kuvvetlerde yoğunlaştı.
Doğu Timor Eylem Ağı (ETAN) tarafından ele geçirilip Observer'a iletilen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) belgelerine göre, Kopassus, Amerika'nın "tecrübe ve tavsiyeleri" doğrultusunda kuruldu.
En kanlı özel kuvvet
Doğu Timor'un 1975 yılında işgal edilmesinin ardından gerçekleştirilen ve 200 binden fazla insanın öldüğü katliamların çoğunda parmağı bulunan Kopassus, en kanlı özel kuvvetlerden biri olarak tanınıyor. Uluslararası Af Örgütü, Kopassus'un "Endonezya tarihindeki en kötü insan hakları ihlallerinden sorumlu" olduğunu rapor etmişti.
Eğitim müfredatı
Pentagon belgelerine göre, Amerikan eğitim programı, Ortak Birleşik Eğitim ve Çalışma (JCET) adı altında düzenlendi. ABD'li kontrgerilla uzmanlarının işlediği konular, eğitimin sivil halka karşı bir nitelik taşıdığını da gözler önüne seriyor. "Müfredat" dahilinde şehir gerillası, takip, karşı-istihbarat, keskin nişancılık ve psikolojik operasyon gibi ana başlıklar var.
Kontrgerillalar tarafından eğitilen Endonezyalı komutanlar, son 20 yılın en korkunç kırımlarına imza attı. Bunlar arasında, 1983 Kraras katliamı ve 1991 Santa Cruz katliamı da bulunuyor. Amerikan eğitiminden geçen komutanlar arasında, Suharto'nun damadı Prabowo Subianto ve onun akıl hocası General Kiki Syahnakri de var. Syahnakri, geçtiğimiz günlerde Doğu Timor İçin Savaş Yasası Komisyonu üyeliğine atanmıştı.
Amerika'nın Endonezyalı komutanlara verdiği eğitim, Ronald Reagan döneminde doruğa ulaştı. 1990'da, Cakarta'daki ABD Elçiliği'nden eski bir yetkili, Dışişleri Bakanlığı'na bir telgraf çekerek, "ABD korumasının, Endonezya ordusu için çok önemli bir yardım niteliğinde olduğunu" belirtti. Eski yetkili, "Çok insanı öldürdüler ve bu kan benim elime de bulaştı" sözleriyle pişmanlığını ifade ediyordu.
Santa Cruz katliamı
Ancak ABD emperyalizminin "açık eğitim, açık destek" politikası, 1991 yılındaki Santa Cruz katliamı ile önemli bir darbe aldı. Doğu Timor'un başkentinde Endonezya işgalini protesto eden binlerce kişiye ateş açan Kopassus timleri, çoğu çocuk 270 kişiyi katletti. Katliamın görüntülerinin dünya televizyonlarına yansıması üzerine, ABD yönetimi, eğitimin "kesilmesine" karar verdi. Ancak bir süre sonra, eğitim programı gizlice yeniden başladı.
Observer'ın ele geçirdiği tarihi belirsiz bir nota göre, Pentagon, eğitimdeki temel görevin "yerli askerleri örgütlemek, donatmak, eğitmek, bilgilendirmek ve yönlendirmek" olduğunu bildiriyor. Bu amaçla "kendi kendine yeterli küçük birimler oluşturmak üzere, yoğunlaştırılmış özel eğitim verilmesi" istenen nota göre, 1996 yılında, Timor'da gerçekleştirilen 10 ortak manevraya 376 ABD'li ve 838 Endonezyalı katılmış.Endonezya diktatörlüğünün tek destekçisi ABD değil.
İngiltere de boş durmadı
Gazetenin haberine göre, Mayıs 1997'den bu yana, 24 üst düzey Endonezyalı subay, İngiltere'deki askeri okullarda eğitildi. Ayrıca, 29 subay da askeri olmayan eğitim kurumlarına girdi. 7 Kopassus askeri de, Hull Üniversitesi'nde "savunma" alanında master yaptı. Halen iktidarda olan İşçi Partisi'nin en büyük vaatlerinden biri, diktatörlük rejimlerine silah ve eğitim yardımının durdurulması anlamında, "etik dış politika" idi.
Summers'ın broşürü
İşlerine geldiğinde "insan hakları ve demokrasi" laflarını dillerinden düşürmeyen emperyalistlerin Doğu Timor konusundaki ikiyüzlülüğü, insan hakları savunucularını da öfkelendiriyor. Af Örgütü'nün Timor Uzmanı Deborah Sklar, Endonezya'nın "canice askeri operasyonları"nın ardında, yabancı sermaye grupları ve Dünya Bankası'nın taleplerinin yattığını belirtiyor. Nitekim, ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers tarafından yazılan 'Doğu Asya Mucizesi' adlı broşürde, bölge hükümetlerinin "kendilerini çoğulcu baskılardan korumaları ve sendikal hareketi bastırmaları" tavsiye ediliyor. Sklar'a göre ABD eğitimli Kopassus timleri, tam da bu görev için kullanıldılar.
ÖNCEKİ HABER

'Kırsaldaki konutlar depreme dayanıksız'

SONRAKİ HABER

Avrupa Komisyonu'nda yeni dönem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...