18 Eylül 1999 21:00

Türk Traktör'de toplu kıyım

Krizde olduğu gerekçesiyle bir süre önce üretimi durduran Türk Traktör Fabrikası'nda olan yine işçilere oldu. 262 işçi, 13 Eylül günü itibariyle işten atıldı.

Paylaş
Türk Traktör'de toplu kıyım
Sultan Özer
Koç Holding'e ait Türk Traktör Fabrikası'nda çalışan 262 işçi, "işyerinde yaşanan ekonomik darboğaz" gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Fabrikadan ocak ayında da aynı gerekçeyle 205 işçi atılmıştı. Geçtiğimiz yılın yaz sonuna kadar işçileri yoğun bir tempoyla çalıştırarak stok yapan işverenin, metal sektöründe başlayan krizi de bahane ederek, 1999 yılının başından itibaren işçi çıkarmaya başladığı bildirildi.
Yaklaşık bir aydır da işçileri dönemler halinde ücretli izne gönderen Türk Traktör işvereni, 13 Eylül günü işçilere "işlerine son verildiğine" dair yazılı tebligatta bulundu. İş Yasası'nın 13. maddesine dayanan işveren, işçilerin 13 Ekim 1999 tarihinden itibaren işlerine son verileceğini bildirerek, böylece oluşabilecek tepkileri yumuşatmayı amaçladı. Tazminatlarının ödeneceğinin vurgulandığı yazıda, "Elde olmayan nedenlerle hizmet akdinizin sona erdirilmiş bulunduğunu tebliğ eder, işyerimizde geçen çalışmalarınıza teşekkür eder, önümüzdeki 6 ay zarfında aynı nitelikli yeni bir kadro açılır ise öncelikle sizleri işe davet edeceğimizi duyurur, bundan sonraki yaşantınızda başarılar dileriz" denildi.
İşten atılanlar arasında 15, 20, 22 yıllık hizmeti olanlar yanında, emekliliğine iki yıl kalanların da bulunduğuna dikkat çeken işçiler ise, her dönem olduğu gibi bu dönem de krizin bahane edildiğini ve faturasının işçilere çıkartıldığını söylediler. Stoktaki traktörlerin şimdilik talebi karşıladığını ve bir süredir üretim yapılmadığını belirten işçiler, iki vardiyanın bire indirildiğini, yeni dönemde de tek vardiyayla üretim yapılmasının düşünüldüğünü söylediler. Atılanlar arasında, toplusözleşme döneminde sendika ile atışan ve öne çıkan işçilerin ağırlıkta olduğuna dikkat çeken işçiler, sendikanın olaya sessiz kaldığını söylediler.
İşveren savunmada
Türk Traktör Fabrika Genel Müdürü Hakkı Akkan, toplu işçi çıkartılmasının nedenini "Yıl sonuna kadar bir tane traktörün bile üretimine ihtiyaç olmadığı, piyasanın daraldığı" şeklinde açıkladı. Askerliği, emekliliği gelmiş olanlar ile en son işe girenleri çıkardıklarını öne süren Akkan, çıkarılan işçilere yazılı olarak da tebliğ ettikleri gibi, ilk fırsatta çıkarılanların geri çağrılabileceğini savundu. Akkan, fabrikanın eski üretim kapasitesine kavuşması için dua ettiklerini sözlerine ekledi.
Bir ağlamadığı kaldı
Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı Dursun Aksel ise, işverenle görüştüklerini, ancak şu aşamada yapacak bir şeylerinin olmadığını vurgulayarak, "Eylem yapsanız şu anda işçi yok. Türkiye'deki yasaları da biliyorsunuz, hepsi çalışanların aleyhine. İşçiyi, çalışanı koruyan yasa yok. Erkunt'taki durumu biliyorsunuz. 50 arkadaşımız atılmıştı. Biz eylem yaptık, eylem yapanların hepsi atıldı. Üstelik tazminat haklarını da kaybettiler" dedi. Yasaların, sendikaların elini kolunu bağladığını belirten Aksel, işten çıkarmalarda emekliliği dolanların, askerliği gelenlerin çıkarılmasının gözetildiğini ifade ederek, "Asıl bundan sonrası için korkuyoruz. Emekliliği dolan işçi kalmadı. 15-20 yıllık hizmeti olan işçiler kaldı. Ne yapacağız bilmiyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Tantan'dan afet genelgesi

SONRAKİ HABER

Salim Uslu hükümetin istifasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa