18 Eylül 1999 21:00

Vali 'Yalova kaymakamı' gibi

Müteahhitlerin avukatlığını yapan Yalova Valisi, çadır isteyen halkı "çıkar peşinde koşmakla" suçlarken, depremzedelere yönelik "terbiyesiz" gibi ifadeler kullandı.

Paylaş
Vali 'Yalova kaymakamı' gibi
Yalova'da çok sayıda insanın ölümünden sorumlu müteahhitlere ve oğlunun şirketine devlet ihalelerinin telefonla verilmesini "yasalara uygun" olduğu için savunan Yalova Valisi, dün depremzedelere hakaret ve suçlamalar yağdırdı. Çadır isteyen depremzedeleri, "çıkar peşinde koşmakla" ve "terbiyesizlikle" suçlayan Vali Nihat Özgöl, 30 bin konutun hasar gördüğü Yalova'da çadıra ihtiyaç olmadığını iddia etti.
Özgöl, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin üzerinden bir ay geçtiğini, bu sürede barınma koşullarının iyileştirilmeye çalışıldığını, çadır sorununun da çözümlendiğini söyledi. Çadır sıkıntısından söz edenlerin "kurulan çadırkentlere gelmek istemeyen, çadırı alıp istediği yerde kurmak isteyenler" olduğunu söyleyen Özgöl, "Çadıra ihtiyacımız yok, fazla çadırımız da yok. Ancak evinde oturabilen de çadır isterse, o zaman 75 bin çadıra ihtiyaç olur" dedi.
'Terbiyesizler'!
Devletin, depremde evini kaybedenlere kira yardımında bulunacağının açıklanmasından sonra, bazı kişilerin evlerini terk ederek, çadırkentlere yerleştiğini söyleyen Özgöl, "Kira yardımlarını yaparken tespitlerde bulunacağız. Bazı vatandaşların kira almak için, oturduğu evi boşaltarak çadırkente yerleştiğini duyduk. Ancak bu onların terbiyesizliğidir" diye konuştu.
Yalova'da gıda sıkıntısı da olmadığını söyleyen Vali Özgöl, çadırkentlerde günde üç öğün yemek dağıtıldığını bildirdi. Özgöl, "Devlet ne zaman isterse biz okulları açarız. Biz hazırız, zaten resmi olarak okullarımız açılmıştı. Deprem olur diye okulları açmayacaksak, devlet dairelerini de açmayalım" dedi.
Adapazarı'nda çadır çilesi bitmiyor
Öte yandan, 17 bin civarında depremzedenin çadır beklediği Adapazarı'nda depremzedelere çadır dağıtımı azar azar sürdürülüyor. Önceki gün dağıtılan 2000 çadırdan sonra dün de 1700 çadırın dağıtımına başlandı. 900 çadırın da, bugün ihtiyacı olan vatandaşlara verileceği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Bir 'kapak ressamı'nın öyküsü

SONRAKİ HABER

EMEP'ten ortak hareket çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa