18 Eylül 1999 21:00

Halkın canına Okuyan müteahhitleri

   savundu

Paylaş
Halkın canına okuyan müteahhitleri savundu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Yalova'daki ihale rezaletini savundu. Depremde yaptıkları binaların yıkılması nedeniyle haklarında tutuklama kararı verilen ANAP ve MHP yöneticisi müteahhitlere telefonla okul onarım ihalesi verilmesini normal bulan Okuyan, tutuklama kararlarının hakimlerin enkazdan kurtulması nedeniyle verildiğini iddia etti. Yaşar Okuyan, önceki günkü Bakanlar Kurulu'nda, yanında Yalova'da suçlamalara konu olan ihalelerle ilgili belgeleri getirdi ve sayfa sayfa bakanlara gösterdi.
Okulların tamiratıyla ilgili ihalelerin toplam 70 milyar liralık olduğunu, 2, 3, 4 ve en fazla 5'er milyar liralık paylar halinde müteahhitlere dağıtıldığını söyleyen Okuyan, yüksekçe bir ses tonuyla, savunmasını sürdürdü. Okuyan, bir kooperatif yönetim kurulu üyesi öğretmenin tutuklanmasını örnek gösterirken, "İki hakim enkaz altından çıkmış" dedi ve hakimlerin, MHP il başkanını da kapsayan tutuklama kararlarının duygusal açıdan alınmış olabileceğini iddia etti. Tutuklama kararlarının abartılı olduğunu savunan Okuyan, "Basında yanlış yönlendiriliyor, bunun kimseye faydası yok" diye görüşünü özetledi.
İhaleler DSP'li MEB'den
Kabine toplantısı sırasında Başbakan Bülent Ecevit, Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'a, Yalova'daki ihaleler hakkında ortaya konulan haberlerle ilgili görüşünü sordu. Koray Aydın da görüşlerini genel anlatımla ifade etti ve olayın Bayındırlık Bakanlığı'ndan kaynaklanan bir yönü olmadığını, Milli Eğitim Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini, haberlerde genellikle ihaleyi alanların konumlarının üzerinde durulduğunu belirtti. Aydın, Başbakan Ecevit'in ihalelerin soruşturulması yönünde müfettişlerin araştırma yapması için direktif verdiğini anımsatarak, "Zaten siz de gereğini yaptınız" dedi.
Yine 'tahrikçi' suçlandı
Bakanlar Kurulu'nda Adapazarı'nda vatandaşların deprem sonrası yardım faaliyetlerinin etkinsizliğinden yakınarak düzenledikleri kitle eylemi de tartışıldı. Söz alan bakanlar, eylemlerin belli çevreler tarafından tahrik edildiğini öne sürerlerken, polisiye önlemlerin asgari düzeyde tutulması ve olaya psikolojik açıdan yaklaşılması önerisinde bulundular.
Herkese ev yok
Bakanlar Kurulu'nda, depremzedelere kalıcı konut bütçesi de rakamsal olarak tartışıldı. Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez'in kesin hasar tespit çalışmalarının Gölcük hariç geldiği noktayı baz alarak verdiği tahmini karara göre, Türkiye'de depremzedeler için bir yılda 87 bin kalıcı konut inşa edilecek. Kalıcı konutlar evleri hiçbir şekilde oturulamaz olan hak sahiplerine tahsis edilecek. Bir sosyal konutun bugün için 7 milyar liraya mal olacağını hesap eden Devlet Bakanlığı, kalıcı konutlar için devlete 609 trilyon liralık fatura çıkardı.
ÖNCEKİ HABER

Üretici pamuk taban fiyatını protesto etti

SONRAKİ HABER

Hasar tespitlerinde rapor çelişkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...