18 Eylül 1999 21:00

ABD, K. Kore yaptırımlarını yumuşatıyor

ABD Başkanı Bill Clinton, Kuzey Kore'ye karşı uygulanan ekonomik yaptırımları yumuşattı. Kuzey Kore'den beklenen ise, Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi'ne katılması.

Paylaş
ABD, K. Kore yaptırımlarını yumuşatıyor
ABD Başkanı Bill Clinton, Kuzey Kore'ye karşı uygulanan ekonomik yaptırımların yumuşatılmasına karar verdi. ABD'li yetkililer, bu kararın, K. Kore'nin füze ve nükleer silah programından vazgeçmesini sağlamaya yönelik uzun vadeli bir planın ilk adımı olduğunu söylediler.
Kore Savaşı'ndan bu yana, K. Kore'ye uygulanan yaptırımların ilk kez bu kadar büyük ölçüde yumuşatıldığı belirtiliyor. Karar, Kuzey Kore hükümetinin, uzun menzilli füze denemelerini geçici olarak durdurduğunu açıklamasından dört gün sonra alındı.
K. Kore'nin Pakistan ve Ortadoğu ülkelerine füze satışının engellenmesi konusunda görüşmek üzere, üst düzey bir Koreli yetkilinin Washington'da resmi temaslarda bulunması bekleniyor.
Kararın içeriği
Clinton yönetiminin aldığı karar uyarınca, Kuzey Kore, ABD'nin tüketim malları satın alabilecek ve iki ülke arasında yük ve yolcu taşımacılığı başlayacak. ABD'deki özel kişilerin, Kuzey Korelilere para transfer etmesine de izin verildi. Ayrıca, ABD şirketleri, Kuzey Kore'nin tarım, petrol ve kereste sanayiine yatırım yapabilecekler.
Ancak Dünya Bankası, IMF ve Amerikalı finans kurumlarının Kuzey Kore'ye kredi vermesi üzerindeki yasak sürecek. ABD'deki Kuzey Kore malları üzerindeki blokaj da, "Düşmanla Ticaret Yasası" gereğince devam ediyor.
Albright'tan ima
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, yaptırımları yumuşatma kararını, "Kore Yarımadası'nda uzun vadeli istikrar ve hatta uzlaşmanın sağlanması için bir yol" olarak nitelendirdi. Albright, bu yolun "tek yönlü" olmadığını söyleyerek K. Kore hükümetinden karşılık beklediklerini ima ederken, "Eğer koşullar farklı bir yoldan ilerlememizi gerektirirse, çıkarlarımızı korumak için bunu yapacağız" diye konuştu.
Kongre ile ilişkiler
Clinton'ın kararının Kongre onayına gereksinim duymadığı, ancak ikili ilişkilerin daha da gelişmesi durumunda, yasalar ile belirlenmiş yaptırımları kaldırmak için Kongre onayı gerekeceği belirtiliyor. Sağcı Cumhuriyetçiler'in ağırlıkta olduğu Kongre'nin böyle bir adıma izin vermesi ise, şimdilik mümkün görünmüyor.
Nitekim, Clinton'ı eleştiren Kongre Uluslararası İlişkiler Komitesi Sekreteri Benjamin A. Gilman, "Kuzey Kore, dünyada Amerikan ulusal güvenliğine yönelik en önemli tehditlerden biridir" diye konuştu. Devam eden yaptırımların kalkması için Kuzey Kore'den beklenen, Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi'ne katılması. K. Kore ordusu ise, ülkenin füze savunma sisteminin önemli ölçüde yok edilmesi anlamına gelen bu rejime tamamen karşı.
ÖNCEKİ HABER

Kafkas paranoyası

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...