17 Eylül 1999 21:00

TTB: 'Bakanlığın yaptığı ahlaksızlık'

TTB, Sağlık Bakanlığı'nın durumun ciddiyetinin farkında olmadığını bildirdi. TTB Merkez Konsey Başkanı Sayek, yönetmelik değişikliğini eleştirdi.

Paylaş
TTB: 'Bakanlığın yaptığı ahlaksızlık'
Türk Tabipleri Birliği, depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen organizasyon sorunlarının azalmayıp arttığı ve sağlık sorunlarının ciddileştiği tespitini yaparak, Sağlık Bakanlığı'nı gerekli önlemleri alması ve planlamaları yapması konusunda uyardı.
TTB Merkez Konseyi, dün bir basın toplantısı düzenleyerek depremin üzerinden geçen bir ayın değerlendirmesini yaptı. Toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, depremin sonuçlarının ortaya çıktığını ve yapılması gerekenlerin netleştiğini belirterek, "Uyarıyoruz. Sağlık Bakanlığı durumun farkında değildir ve müsbet bir telaş içerisinde değildir" diye konuştu.
Bilaloğlu, Bakanlık'ın deprem bölgesinin sorunlarını çözmek yerine kadrolaşmak için yönetmelik çıkartmakla meşgul olduğunu dile getirerek, "Sağlık Bakanlığı'ndan depremden etkilenen insanların sorunlarıyla şeffaf olarak bilgiyi paylaşan ve bilimsel yöntemle tutum alan çizgi beklemek, anlaşıldığı kadarıyla mümkün değildir" dedi. TTB Merkez Konsey Başkanı Füsun Sayek ise Bakanlık'ın tutumunu ahlaksızlık olarak değerlendirdi.
Bilaloğlu, önümüzdeki üç ayın bölgede yağışlı geçeceğini kaydederek, yağış ve soğuk havanın, sağlıksız barınma ve beslenme koşullarında, başta üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere çok sayıda hastalığın yayılmasına neden olacağını ifade etti. Kışın çadırlarda geçirilmesinin planlandığının anlaşıldığını söyleyen Bilaloğlu, çadırkentlerin koşullarının kışa uygun olmadığına dikkati çekti. Bilaloğlu, bölgede hizmet veren sağlık çalışanlarının da sağlıksız koşullarda çalıştığını ve barındığını dile getirerek, koşulların verilen hizmetlerin verimini ve niteliğini düşürdüğünü ifade etti. Sağlık Bakanlığı'nın elinde bölgedeki duruma ilişkin verilerin olup olmadığını ve veriler üzerinden önümüzdeki üç ve altı aya ilişkin programların hazırlanıp hazırlanmadığını soran Bilaloğlu, bu programların bir an önce yapılmasını istedi. Bilaloğlu, bölgedeki sağlık çalışanlarının motivasyona ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, "Oysa, ölen bir hemşireye göreve gelmediği için soruşturma başlatıldığını öğreniyoruz" dedi.
Yangından mal kaçırırcasına
TTB Merkez Konsey Genel Başkanı Füsun Sayek ise, Bakanlık'ın şef ve şef yardımcılığı için getirdiği yönetmelik değişikliğinin yangından mal kaçırırcasına sinsi biçimde yapıldığını kaydederek, "Bakanlık'ın yaptığı ahlaksızlıktır" dedi. Bakanlık'ı ele geçiren anlayışın depremin 6. günü Meclis'ten Sosyal Güvenlik Yasa'sını geçiren anlayıştan güç aldığını söyleyen Sayek, Bakanlık'ı bu anlayışa mahkûm edenlerin, bölgede yaşanan sıkıntıların sorumlusu olduğunu vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

'Binalar değil, sistem çöktü'

SONRAKİ HABER

'Böl-parçala-sat' yasaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...