17 Eylül 1999 21:00

Depremzedeye kara haber

Çadırkentler, çadırları yağmur karşısında paçavraya dönen ve parayla kefen satan Kızılay'a devrediliyor. Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, devir işlemlerine bugün Sakarya'dan başlanacağını bildirdi.

Paylaş
Depremzedeye kara haber
Devlet, deprem bölgelerinde kurulan çadırkentlerin yönetimini, bugünden itibaren deprem sonrası yüzbinlerce kişiye eziyet çektiren ve birçok rezalete imza atan Kızılay'a devretmeyi kararlaştırdı.
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi sorumlusu ve Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar tarafından Kızılay Genel Başkanlığı'na gönderilen yazıda, "Marmara deprem bölgesinde mevcut 150 dolayındaki çadırkentin yönetimlerinin süratli bir şekilde ve bir plan içinde Kızılay tarafından devralınması gerekmektedir" denildi.
Bu amaçla, 18 Eylül gününden itibaren Sakarya'da bulunan çadırkentlerden başlamak üzere çadırkent yönetimlerinin Kızılay tarafından devralınmasının ve devralınan çadırkentlere ait altyapı dahil tüm hizmetlerin yerine getirilmesi için gereğinin yapılmasının istendiği yazıda, yönetimin devralınması için ihtiyaç duyulan personel ve hususların bildirilmesi gerektiği belirtildi.
Asker devreye sokulacak
Başbakanlık Kriz Merkezi, çadırkentlerin devralınması sırasında meydana gelebilecek sorunlara karşı da tedbir aldı. Yazıda, çıkarılabilecek zorluklara karşı "Silahlı Kuvvetler'den yardım isteyin" çağrısı yapıldı. Başbakanlık, Kızılay'dan, bu konuda valiliklerin ve Silahlı Kuvvetler'in yetkilerini kullanmasını talep etmesini istedi.
FP'den tepki
FP Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret ederek, hükümetin deprem bölgesindeki çadırkentleri Kızılay'ın yönetimine devretmemesini istedi. "Depremzedeleri psikolojik sıkıntıya sokmamak için dikkat etmek gerekir" diyen Kutan, Kızılay'a ciddi güvensizlik olduğunu belirtti. Başbakan Ecevit'in çadırkentlerin Kızılay'a devredilmemesi önerisine, "Başarılı olan çadırkentler devam edebilir" karşılığını verdiğini söyleyen Kutan, hükümet hakkında deprem dolayısıyla Meclis'teki denetim yollarını, Deprem Araştırma Komisyonu raporunu gördükten sonra kararlaştıracaklarını bildirdi.
FP Genel Başkanı Yardımcısı Ali Gören ise, Başbakanlık tarafından Kızılay'a gönderilen mektubu "utanç belgesi" olarak nitelendirdiklerini bildirdi. Gören, dün düzenlediği basın toplantısında, gönüllü kuruluşların yardım çalışmalarının engellenmek istenmesini eleştirerek, utanç belgesine imza atanları istifaya çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Otomobil tekellerinden gövde gösterisi

SONRAKİ HABER

Faziletsizler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...