17 Eylül 1999 21:00

Otomobil tekellerinden gövde gösterisi

58. Uluslararası Otomobil Fuarı (IAA) otomobil tekellerinin gövde gösterisine dönüştü. Önceki gün Frankfurt'ta başlayan fuara, 44 ülkeden 1200 otomobil firması katıldı.

Paylaş
Otomobil tekellerinden gövde gösterisi
İsmail Toksoy
58. Uluslararası Otomobil Fuarı (IAA) otomobil tekellerinin gövde gösterisine dönüştü. Önceki gün Frankfurt'ta başlayan fuara, 44 ülkeden 1200 otomobil firması katıldı.
Federal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı son verilere göre, Almanya'nın dışsatımının 1999'un ilk yarısı itibarıyla 89,2 milyar marklık bölümü otomobil sektörüne ait. Bu zaman zarfında dışsatım geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,1 gerilerken, otomobil tekellerinin dışsatımlarını yüzde 6,6 oranında artırdıkları belirtiliyor. Federal Almanya'nın aynı süre içerisinde 44,1 milyar marklık otomobil dışalımı yaptığı belirlendi.
Amerikan tekeli Chrysler'i yuttuktan sonra dünya sıralamasında üçüncülüğe yerleşen Daimler-Chrysler, 1999'un ilk sekiz ayı itibarıyla 186,8 milyar mark ciro yaparak, bir önceki yıla oranla yüzde 13'lük bir artış sağlamış durumda. Daimler-Chrysler'in yakın takipçisi Volkswagen de yüzde 12'lik artışla ondan geri kalmıyor. Almanya pazarını elinde bulunduran Daimler-Chrysler, BMW ve Volkswagen arasındaki kıyasıya rekabet, bu tekellerin sektörün her alanına girmeleri sonucunu doğurdu. Büyük lüks otomobillerin üreticisi olarak bilinen Daimler-Chrysler, artık yalnızca Mercedes-Benz üretmiyor. Tekelin Amerikan ortağı Chrysler'in Dodge, Chrysler, Plymouth, Jeep gibi markalarının yanı sıra, son yıllarda A tipi ve iki kişilik Smart marka otomobilleri üreten Daimler-Chrysler, özellikle de Avrupa pazarını eline geçirmeye çalışıyor.
Savaş kızışıyor
Alman otomobil tekellerinin bütün çabaları, sektörde önümüzdeki süreçte beklenen kriz öncesi kârlarını artırma yoluna gidebilmek. Dış pazarı kapma yarışı, ihtiyaç fazlası üretimi kamçılarken, bugüne kadar sektörde çalışan emekçilere gözdağı olarak sunulan Japon otomobil tekelleri ile rekabetin, bu yönde propaganda malzemesi olarak kullanma dönemi de kapanmış oluyor. Yutmaların ve birleşmelerin ardından güçlü olanın ayakta kalacağı yarışta, pazarın şimdiye kadarki paylaşım biçiminde de değişme gözleniyor. Volkswagen'ın halk arabası, Mercedes-Benz'in lüks ve rahat otomobilleri, BMW'nin spor tipi otomobillerde ısrar etmesi dönemi geride kalıyor.
ÖNCEKİ HABER

'Para yerine yağ verelim'

SONRAKİ HABER

Depremzedeye kara haber

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...