17 Eylül 1999 21:00

St. Petersburg'da patlama

Son bir haftada üç bombalı saldırının yaşandığı ve 300'e yakın insanın hayatını kaybettiği Rusya'da, bir patlama da ülkenin ikinci büyük kenti St. Petersburg'da oldu.

Paylaş
St. Petersburg'da patlama
Son bir haftada üç bombalı saldırının yaşandığı ve 300'e yakın insanın hayatını kaybettiği Rusya'da, bir patlama da ülkenin ikinci büyük kenti St. Petersburg'da oldu. Önceki gece kentteki dokuz katlı bir apartmanda meydana gelen patlamanın, binanın 7. ve 9. katları arasındaki merdivenleri çökerttiği ve en az 2 kişinin öldüğü açıklandı. Patlamanın ardından apartman boşaltılırken, İtar-Tass ajansı, yerel polis sözcüsüne dayanarak verdiği haberinde, binaya konulduğu sanılan patlayıcının 7. kata yerleştirildiğini kaydetti. Haberde, patlayıcının 4 ya da 5 kilogram ağırlığında TNT olduğu ve binanın katlar arasındaki merdivenlerin yıkılmasına neden olduğu belirtildi. Acil Durumlar Bakanlığı'ndan bir yetkili ise, patlamanın doğalgaz kaçağından kaynaklandığını iddia etti. Uzmanlar, halen olay yerindeki incelemelerini sürdürüyorlar. Bu arada, Acil Durumlar Bakanlığı sözcüsü, patlamada 2 kişinin öldüğünü ve 4 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Polis patlayıcı topluyor
Rusya güvenlik güçlerinin, yaptıkları aramalar sırasında, bombalı saldırıların sorumluları tarafından hazırlandığı sanılan çok sayıda patlayıcı ve zaman ayarlı bomba ele geçirdiği bildirildi. Polis sözcüsü Kirill Mazurin, patlayıcıların başkent Moskova'nın güneyindeki sanayi bölgesinde bir özel garajda bulunduğunu belirterek, "Garajı kiralayan ve adının Laipanov olduğunu söyleyen bir kişi polis tarafından aranıyor" dedi. Mazurin, polisin, Moskova'da meydana gelen patlamalarla ilgili olarak Muhit Laippanov adına düzenlenmiş çalıntı bir pasaportu kullanan şüpheliyi aradığını belirterek, "Garaj muhtemelen bir geçiş noktası olarak kullanılıyordu. Patlayıcıların yeni hedeflere araçlarla götürüldüğünden şüpheleniyoruz" dedi.
Saldırganlar telefon etmiş
Rusya'nın Volgodonsk kentinde perşembe sabahı bir binayı havaya uçuran ve en az 17 kişinin ölümüne neden olan saldırganların, binada oturan insanların bazılarına patlamadan üç saat kadar önce telefon ettikleri ortaya çıktı. Gazete haberlerine göre, patlamadan önce bina sakinlerinden bazılarını telefonla arayan teröristler, ''Ölümden önce kendinizi nasıl hissediyorsunuz?'' diye sordular. Gazeteler, sabaha karşı 03.00 sularında gelen bu telefonları sarhoş şakası sanıp ciddiye alan olmadığını, durumun polise de ihbar edilmediğini belirttiler. Verilen haberlere göre, aynı binada oturanlar patlamadan birkaç gün önce de, binalarının önüne boş bir kamyonun bırakıldığını polise bildirdiler, ancak güvenlik güçleri duruma aldırış etmedi. Saldırganlar, 17 kişinin can verdiği binayı havaya uçurmak için bomba yüklü kamyon kullanmışlardı.
ÖNCEKİ HABER

Sendikalar harekete geçiyor

SONRAKİ HABER

Dünya Bankası günah çıkarttı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...