16 Eylül 1999 21:00

AKSA yine zehir saçtı

17 Ağustos depreminde akrilonitril tankları yarılan ve 6500 ton zehirli gazı toprağa ve havaya yayan AKSA'da dün yine gaz sızıntısı yaşandı. Sızıntı yüzünden Taşköprülüler evlerini terk edip dağlara çıktı.

Paylaş
AKSA yine zehir saçtı
Sibel Hürtaş
Depremin ardından 6500 ton akrilonitril gazının çevreye yayıldığı AKSA'da dün öğlen saatlerinde tekrar gaz sızıntısı yaşandı. Gaz sızıntısının ardından Taşköprülüler evlerini terk edip dağlara çıkarken, Belediye ve AKSA yetkilileri yaşanan gaz sızıntısını sakladı. Hayvanların ölmesi ve dayanılmaz bir kokunun etrafa yayılması ile gaz sızıntısının başladığını anladıklarını belirten Taşköprülüler, kendilerini kimsenin uyarmadığını birbirlerine haber vererek uyarılarda bulunduklarını, arabaları olanların gittiğini ancak, gidecek durumda olmayanların hâlâ evlerinde olduğunu belirttiler.
Kapatma kararına rağmen
17 Ağustos depreminin ardından tanklarının patlaması sonucunda 6500 ton akrilonitril gazının çevreye yayıldığı AKSA fabrikası için Çevre Bakanlığı kapatma kararı almıştı. Gerek Çevre Bakanlığı'nın kapatma kararı, gerekse de Taşköprülülerin tepkisine rağmen üç haftadır üretime devam eden AKSA yetkilileri gaz sızıntısını kimseye haber vermedi. Oluşan tehlikenin ardından hiçbir önlem alınmayan fabrikanın koruma bandının sahte olduğu belirtilirken, fabrikanın tehlikeli olduğu ve üretimini durdurması gerektiği kaydedildi.
Belediye sakladı
Gaz sızıntısının ardından halkı uyarmayan belediye yetkilileri ise, hâlâ ölçümlerin yapıldığını bu yüzden uyarıda bulunmadıklarını söyledi. Öldürücü etkisi olan ve vücuda girdikten sonra siyanür etkisi gösteren arilonitril gazı ikinci kez çevreye yayılırken Taşköprü halkı, artık önlem alınması gerektiğini belirtti. Taşköprü'de oturan Ayşe Erdemir, "Kimse bizi uyarmadı. Konuşurken dudaklarımın uyuştuğunu fark ediyorum. Buna rağmen hiçbir yetkili bizi uyarmadı. Bakanlıklardan kontrole geldiler, 'Çalıştırmıyoruz' dediler, göz göre göre yalan söylediler, buna rağmen işlem yapılmadı" dedi. Taşköprü'de oturan Mahmut Ayata da, sineklerin ölmesinden ve yayılan kokudan sızıntıyı anladıklarını, uyarılmadıklarını dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

OLEYİS'ten işten atmalara tepki

SONRAKİ HABER

Barışa evet dediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...